Men…….lyssnade ni på sånt här då ni var barn?

Ja, det undrade Lucas när han hittat detta på Youtube! Pinsamt nog får jag erkänna att ja, visst hörde man den på radio ibland. Men det var annorlunda tider då. Idag är det såklart inte rumsrent. Liksom många av sagorna man läste då.

Den här lördagen har vi vistats hemma hos min syster och svåger. Stegis, Suz, barnbarnet Nea och jag. Var ner till hamnen i stan de bor i. Alltid mysigt där. Dricka en bärs i solskenet nere vid hamnen. Blåste visserligen som f-n, men vi satt i lä från blåsten bakom ett plank.

Hann också lapa i oss de sista solstrålarna den här dagen i lä ute på deras tomt.

Vi bjöds på en riktigt kalasgod middag. Stekt kalkon, som efter stekningen marinerats i rödvin med en mängd kryddor. Till det serverades vi en rotfruktsgratäng. Den innehöll diverse rotfrukter, salt och peppar, en skvätt matlagningsgrädde och lite riven ost. Mums! Faktiskt det godaste jag ätit på länge.Till dessert fick vi parfait med färska bär på.

Efter en jättemysigeftermiddag ihop, åkte vi hemåt igen efter avslutad middag.

Snart har jag fått rå om barnbarnet Nea en hel helg. Hämtade henne direkt efter skolan i går och hon har varit hos mig sedan dess.  Har vi tur blir det fint väder i morgon och då blir det såklart utevistelse. Senare på eftermiddagen ska vi gå på bio och se en animerad film. Efter det ska Nea hem till sig igen. Idag på vägen till syrran och svågern blev hon dessvärre lite åksjuk på bussen. Men hon fick hämta lite luft innan vi gav oss på t-bana och pendeltåg.

På T-centralen trivs hon bra. Mycket folk. Ofta gatumusikanter. Eftersom jag själv först väldigt sent i livet lärde mig att klara av tunnelbanesystemet, samt att hitta rätt pendeltåg – så vill jag tidigt lära barnbarn att knäcka den koden. Så vi läste tillsammans på tavlorna vilka tider de olika pendeltågen går, och insåg att vi hade en kvart på oss. Bra, då var det ingen brådska. Så Nea fick i uppdrag att läsa vidare på skyltarna vilket spår vi ska till, samt hur vi ska hitta dit.

Det fanns två möjliga spår pendeltåget skulle komma till så det gällde att hålla koll på vilket spår det slutligen skulle bli, så vi inte missar tåget. Förklarade för Nea hur hon skulle hålla koll på det och gav henne i uppdrag att sköta det. En kvinna som hört vårt resonemang och var lite orolig över hur hon skulle veta hur hon skulle åka för att komma dit hon skulle så Nea och jag förklarade för henne. Nea var den som snabbast upptäckte vilket spår kvinnans tåg kom på. Tror Nea växte en centimeter av att få vara den som kunde hjälpa till!

En klipsk unge är hon som snabbt fångar upp info.

Under restiden hade vi också roligt åt en del ortsnamn vi passerade. T ex:

HANDEN. Vad är det för namn? Varför inte foten? Knäet? Eller armbågen, nej nu låter det inte speciellt gästvänligt?

SKOGÅS. Vad då, ska man bära med sig en massa skog och gå upp för en ås, eller? Låter tungt och lite jobbigt.

SEGERSÄNG. Va ska man ha med sig en seg säng för att komma dit, undrade Nea? I så fall skulle väl pendeltåget längs med den hållplatsen erbjuda sega resenärer en sängplats? Eller finns här en säng man ska sova i efter en seger, i så fall vilken seger?

KRIGSLIDA. Ehhhh? Låter inte värst trevligt att stanna till där, råder det krig där?

JORDBRO.  Jag tror man måste bära med sig massor av jord och bara får gå på broar där, gissade Nea. Låter jobbigt. Vem vet hur långa dom broarna är, summerade Nea. Ständigt skitiga naglar…..med tanke på allt kånkande av jord?

HEMFOSA. Vad är det? Iaf inte BORTfosa, HITfosa eller DITfosa.

Ja, ortsnamn kan vara väldigt underliga över hela vårt land, vilket man inte alltid har tillfälle att reflektera över. Men idag hade vi det.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s