Vård av barn

Ett av barnen föddes 1977.  Han hade kolik i 11 månader. Komjölksallergi. Förkylningsastma. Falsk krupp.

På den tiden fick man max 10 dagars vård-av-barn-dagar per barn och år!

mässlingen påssjuka

Men han hade ju som alla andra barn mässlingen, påssjuka, vattkoppor, röda hund, kikhosta, falsk krupp, halsfluss, charlankansfeber mm. Vaccinerades gjorde han inte förrän ganska sent då hans allergi växt bort.

Förutom barnsjukdomarna blev han tillsammans med en av oss föräldrar inlagd på sjukhus för allergiutredning, två gånger per år a 3-4 dagar per gång. Två dagar kvar per år alltså för alla barnsjukdomar och vanliga förkylningar. Som tur var sjukskrev barnläkarna föräldern (nästan alltid mamman). Så snålt med vab-dagar är det tack och lov inte nu.

Då mina barn var uppåt dagisålder tyckte både deras pappa och jag att det är självklart att dela på vab-dagar. Kanske inte exakt på dagen lika. Men ungefär. När det var dags tog vi alltid hänsyn till hur vi båda hade det på jobbet. Ibland var det körigt för oss båda och då turades vi om.  Barnens pappa jobbade på en typiskt manlig arbetsplats, och varken kollegor eller chef kunde alltid förstå att han som småbarnspappa har ett ansvar för sitt barn.  Medan jag gjorde karriär, men hade en mer förstående arbetsgivare (för att jag är kvinna?).

Efter några år var min inkomst högre än barnens pappas. Så vi hade ekonomiskt tjänat på att han tog alla vab-dagar. Men så gjorde vi inte, eftersom jämställdheten var viktigare.

Men pappans chef engagerade sig politiskt (liksom jag) för M (inte alls som jag), utövade sitt inflytande på Försäkringskassans dåvarande chef, i min hemort…….och fick reda på hur många vab-dagar han tagit ut under ett år, samt hur många jag tagit ut…. och skällde ut barnens pappa (genom rena rama gapskriket) för att han tagit ut så många vab-dagar!!!!

Själva hade vi inte haft en susning om hur vab-dagarna fördelats mellan oss under ett år.  Men det visade sig att jag hade tagit 60% och pappan 40%.

Oavsett fördelningen av vab-dagar mellan oss så har Försäkringskassan absolut ingen rätt att lämna ut mina antal uttagna vab-dagar till barnens pappas arbetsgivare.

Jävlar så arg jag var då jag kontaktade Försäkringskassan. Frågade först om de har rätt att lämna ut hur många vab-dagar jag tagit ut, till min dåvarande makes arbetsgivare? Det har de såklart inte.

På min fråga om varför deras chef då gör det, blev det nervöst som fasen där på ”kassan”, de vågade till slut inte våga svara på några frågor.

Men jag ville veta om deras chef var skärrad, och fick veta att det var han. Nåväl, jag var inte ute efter något skadestånd – ville bara veta helt säkert att de aldrig mer skulle tala bredvid mun, inte ens till chefens partikamrat.

Det fick jag ett löfte om, och lät det bero efter att tjänstemannen på kassan bad allra ödmjukast om förlåtelse!

Grejen är den att det på manliga arbetsplatser inte var OK att dela vab-dagar med barnets mamma. Så får jag väl ändå tro och hoppas att det är nu!

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Intryck och uttryck. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vård av barn

  1. Ama de casa skriver:

    Ja jösses… Hoppas tiderna har förändrats tämligen radikalt nu i detta millennium. Men jag är rädd för att det ser ut sådär fortfarande på många håll…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s