Älskade morbror

Hugo med Elsa, Gerda, Göte med Evy, Anna, Bruno, Sonja och Bror.JPG

Har nåtts av ett bud att morbror inte längre finns.

Han var över 80 år. Hjärtproblem. Kol. Cancer på en njure. Visste han var döende.  Hann precis komma in på ett speciellt boende, där han fick god omvårdnad, sällskap, smärtlindring.

Kusinen berättade att hans ångest var som försvunnen sedan han kom in på boendet. Kusinen hade just varit där för att se att han installerats bra, blivit överraskad över hur pigg och glad han var.

Det var igår

Idag skulle hon hälsa på honom igen. Hon hann inte dit, innan personalen upptäckte att han efter ett trivsamt fika/umgänge med andra patienter hittat honom död i sitt rum.

Det är så tragiskt. Min mamma hade en stor syskonskara. Killen som står och håller i cykelstyret är den morbrorn det gäller.

Hjälp det här börjar bli läskigt

 • Minns när mammas äldre syskon ”gått vidare” att hon tyckte det var en sådan tragisk känsla att nu var det helt plötsligt hon som är äldsta barnet.
 • Så förlorade vi våran mamma. Min storasyster kände sådan sorg över att nu var det hon som äldsta barnet som ansvarar för att hålla ihop släkten
 • Förra året var vi norrut och var med att fira mosters 80-årsdag. Det är hon som på fotot får hjälp av en storebror att sitta på cykelsadeln. Hon hade redan då lite ångest över att det nu bara är två kvar av den från början så stora syskonskaran

Min mamma var äldsta flickan i syskonskaran. Hon tog nog ett ganska stort ansvar i familjen. Ett av de yngre syskonen var lite annorlunda än de övriga syskonen.  Han började gå senare än de andra, det dröjde längre innan han kunde prata rent.  Någon förstå-sig-påare där uppe i Lappland ansåg att han hade något handikapp förståndsmässigt. Mamma blev ursinnig. Hon visste att det inte alls var något förståndsmässigt fel på hennes lillebror. Av någon anledning var han bara sen att gå, sen med tal. Hon bestämde sig för att bevisa at hon hade rätt. Och övade, övade och övade med sin lillebror. Han blev nästan hennes skötebarn.

Mamma hade helt rätt. Det fanns absolut inget fel på min morbror.

För mamma var den här lillebrodern nästan som hennes eget barn.  Han var konstnärlig. Tecknade helt fantastiskt. Snabbt började han slöjda enormt vackra ting. Som sameslöjdade knivar t ex.  Morbror och mamma ville som barn att han skulle få gå en konstnärlig utbildning. Han blev också antagen som elev.

Men livet var hårt på den tiden. De vuxna ville inte inse att man kan försörja sig som konstnär – så han fick inte gå den utbildningen. Mamma fortsatte stötta honom, genom hela sitt liv.

Då deras relation var så tight har denna morbror varit en viktig person i syrrans och mitt liv.  Såklart har alla hennes syskon varit det. Men en speciell känsla för just den här morbror har vi alltid haft.

Han lekte alltid med oss barn. Han hittade på roliga saker att göra med oss. Han brydde sig alltid om oss. Han älskade oss. Och vi älskade honom.

Älskade morbror, jag är glad över att din plåga nu är över

…….men älskade morbror, saknar dig så, kunde du inte ha varit med oss lite längre…..? Så mycket jag skulle ha velat prata med dig om.

Blir också så ledsen för min mosters skull.  I den stora barnaskaran är det nu bara hon som lever. Hon känner ångest över detta.  Älskade moster fortsätt att leva i många år till. Vi behöver dig.

 

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Älskade morbror

 1. AllaMinaDagar skriver:

  Det är något som händer där på ålderns höst. Jag minns att min morfar var bekymrad när min pappa gick bort för ”det var ingen ordning”, likaså när hans många år yngre bror gick bort. Jag tror att morfar menade att det liksom var hans tur (han var över 90 då) och att det inte var riktigt att de yngre gick bort innan honom. Han blev ju liksom ensam kvar… Snurrigt skrivet av mig men du kanske förstår ändå 🙂

 2. evakerstin skriver:

  Kära du jag tänker på dig,
  /Leva-Kerstin
  http://www.steeperz.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s