Det gör ont….

………..det finns så många sår.

Mamma klarade inte ens att prata med oss barn om hennes egna upplevelser. Mamma hade lite samiska ”prylar” i arv. Ibland visade hon dom för mig och syrran. Men aldrig då jag ville visa en kompis.

Skämdes hon över sitt samiska ursprung?

Först då jag som vuxen började släktforska på mammas sida började en del ”hemligheter” komma fram.

Jag hade inte fattat att trolltrummor var förbjudna ända in på 1950-talet, pga kyrkans inflytande. Det var först då som jag insåg det jag lärt mig på mellanstadiet i skolan, att samernas skallar skulle mätas och bedömas. Trolltrummorna och skallmätningarna helt beställda av kyrkan.

Mamma gick på en internatskola. Det var enligt lag förbjudet att prata samiska i sameland (tack för det kyrkan!!!!!). Mamma var tvåspråkig. Det fanns samiska barn i klassen som enbart pratade samiska. Eftersom skolundervisningen enligt kyrkan enbart ska ske på svenska i sameland……så förstod samebarnen inte vad läraren sa.

Mamma översatte lärarens krav till de barn som endast behärskade samiska så att de skulle förstå vad de ska göra.

För det straffades mamma, hon hade pratat samespråk under lektionen (för att hjälpa samebarnen som inte var tvåspråkiga), och det var olagligt.

Med tanke på mammas uppväxt, hennes föräldrars tidigare erfarenheter då hela hennes ursprung helt förnekades av svenska kyrkan som på den tiden var en maktfaktor………….så anser jag att kyrkans makt som försökt påverka oss så negativt under så många hundra år och som dessutom stöttat så många nazister under senare historia inte hör hemma i ett modernt samhälle.

Jag kan gråta precis varenda gång å mammas vägnar då man pratar om att samiska skallar ska mätas, att barn måste döpas, att barn måste konfirmeras (innan myndighetsålder), om nazismen som fanns här inom prästerskapet (och inom monarkin såklart)

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s