Kyrkligt…….

Jag har valt att gå ur medlemskapet i kyrkan, eftersom jag inte ens valt att bli medlem utan bara har anslutits.

Det här med medlemsskap i kyrkan är lite komplicerat tycker jag.

Farfar var inte så kyrklig av sig. På den tiden pappa växte upp så var det kotum att man SKA konfirmera sig. I småland tror jag det var väldigt kyrkligt på den tiden. Gissar dock att farmor och farfar var ovanliga, eftersom de lät barnen själva välja om de skulle konfirmera sig eller inte!

Även för mamma var konfirmationen också frivillig. Nu med all insikt efter släktforskning i mitt samiska ursprung så kan jag lättare förstå frivilligheten i att konfirmera sig. Kyrkan har ju inte direkt imponerat då det gäller vår ursprungsbefolkning samer, eller då det gäller demokrati och medmänsklighet.

Mina föräldrar gifte sig borgerligt vilket jag tror var ovanligt på den tiden.

Föräldrarna har alltid pratat öppet om värderingar, mänskliga rättigheter, allas lika värde osv under uppväxten. Som lite äldre då vi pratade om andra världskriget och nazism pratade mamma mycket om felaktiga värderingar, utan att prata om sitt samiska ursprung. Men mamma berättade att det fanns ganska gott om nazister här där jag bor, dit de flyttade under tidigt 50-tal, och de kända nazisterna var präster.

Såklart vi lärde oss att inse hur totalt vidrig nazismen är.

Som vuxen minns jag att mamma ofta pratade om att det är mitt ansvar att se till att aldrig tillåta nazismen. Och att det är mitt ansvar att se till att det ALDRIG mer kan hända – för mina kommande barn.

Minns att jag undrade hur så många präster var aktiva nazister? Hur går det ihop med kristendom? Och ett lite tankehopp…….hur går överhuvudtaget kristendomen ihop med kyrkans historia?

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s