Allt för Sverige

Har ni sett det tv-programmet?

Jag tycker det är lite roligt att se det. Dels för att det utspelar sig på lite olika håll i landet. Dels för att det är lite roligt att höra om svenskättliga amerikanernas släkthistoria.

I gårdagens avsnitt blev jag lite full i skratt. Det tycks ju verkligen vara så att amerikaner ofta är så förbaskat religiösa. Ofta på helt orimliga sätt. Religiösa men kan bomba andra länder t ex. Nåja, just det handlade inte gårdagens avsnitt om.

Men då det här gänget amerikaner informerades om att det inte är så många kristna personer i Sverige, att det är ca 4% av svenskarna som regelbundet går i kyrkan så blev några riktigt ledsna, någon tom grät.

Inte så snällt av mig kanske, men jag tycker det blir så typiskt amerikaniserat med snyft och lite skenhelighet.

Skulle vilja tala om att kyrkans historia är inte så bra. Jämfört med amerikanska mått har vi en längre tradition med jämställd skola för alla barn.

Vi fortsätter att demokratiseras på så sätt att kyrkans inflytande över skolan har upphört. Kristendomsundervisningen har upphört.

Såklart inte alla kommer hålla med mig i det påstående dom alldeles strax kommer, men jag menar att med bra utbildning så förstår vi evolutionen att det inte när någon högre makt som styr.

Mer utbildning innebär mindre religiositet. Vilket är bra – då inser vi att vi måste själva ta ansvar för det vi gör, inte gör.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Allt för Sverige

  1. Trollanne skriver:

    Har inte sett det nu men förr något år, ganska kul vill jag minnas. Och jo, du har lite rätt om det där med religionen – vi har lite olika syn på det här och i USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s