Lördag

Jaha, då har jag läst ut en bra bok av Leif GW Persson. Då man just löst ut en bra bok är det tråkigt att boken är slut. Den boken jag läste var en pocketbok Bombmakaren och hans kvinna.

Så snabbt börja på en ny bok. Eko logik. 100 sätt att leva hållbart. Mycket är sånt man redan vet, men bra att bli påmind. Ibland är det nya sätt att tänka.

Något jag redan visste var att man ska köpa svenskt kött istället för importerat. Dels har vi ett bättre djurskydd. Dels slipper vilånga transporter. Dels är vi det land där det används minst antibiotika i djuruppfödningen. Dessa argument räcker fullkomligt för att välja svenskt kött tycker jag.

Så kom ytterligare skäl för detta.

De EU-länder som använder mest antibiotika i djuruppfödningen är Spanien, Cypern och Italien. Största orsaken till den höga antibiotikaanndningen i dessa länder är den dåliga djurvården i för trånga utrymmen. Vilken leder till att djuren blir olyckliga och sjuka, vilket uppfödarna vet och därför ger antibiotika i förebyggande syfte.

Så om man vill äta kött, bor i Sverige och tycker djurskydd är viktigt, samt att maten inte ska innehålla antibiotika – köp svenskt kött! Lite dyrare förstås men hellre lite mindre kött i så fall, om det blir för dyrt.

Allra bäst är förstås om man har tillgång till vilt kött, såsom t ex älg, hjort, vildsvin.

Här har varit en grå dag. Har inte ens varit ut alls.

Bakat nytt matbröd, det är den enda nytta jag gjort idag!

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Lördag

 1. Anne skriver:

  Gör mitt bästa för att köpa svenskt, försöker faktiskt köpa ”näruppfött” också om det är möjligt. Det fungerar inte alltid men jag gör så gott jag kan!

  • Jag försöker också göra så. Skulle uppskatta om t ex skolor har samma tänk. Men det blir ju mer och mer krav från oss allmänhet, på att skolorna ska servera närodlat samt veganska rätter som vem som helst kan välja. Så det kanske blir så någon gång?
   😉

   • Anne skriver:

    Skolorna hos oss försöker handla svenskt – politikerna har tagit beslut om det och även innan var lokalproducerat ett plus i upphandlingen. Sen om de faktiskt gör det ”på riktigt” vet jag ju inte, men jag såg någon blänkare om det i tidningen.

 2. farfar hebbe skriver:

  Kväller,en glögg som såg ut som vatten,osäker,kan det ha varit 2012 med ingefära,dom flesta har ju varit väldigt ljusa till färgen..Haé Kram.

 3. Anki skriver:

  Finns det inte svenskt så avstår jag. Nu finns det ju varor som inte kan odlas i vårt land och då måste jag frångå den regeln, för jag skulle ha svårt att vara utan kaffe … och citroner 🙂

  • Håller helt och hållet med dig. Viktigt att kött är så lokalt som möjligt. Ris t ex går ju inte köpa lokalodlat. Jag äter ris, men ganska sällan. Frukt jag köper är inte så ofta svensk, men jag väljer ekologisk om det finns. Älskar grape. Jag bojkottar allt från Israel. Just nu finns det bara grape från Israel – så nu köper jag ingen grape. Men kött som inte är svenskt avstår jag ifrån. För min del mest av djuretiska skäl. 🤓😄

 4. Lollo skriver:

  Kloka ord. Man bör tänka på vad man köper, och vad man äter.
  Det var länge sedan jag var hos dig, men har så lite tid och ork för bloggeri. Fast jag har inte glömt bort dig. Bara så du vet 😉
  Kramis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s