Som jag har förstått det….

…..så har den bofasta befolkningen i Tärnaby inte bara ett boningshus i samhället. De har dessutom en fullt beboelig men lite mindre kåk som är jaktstuga. Och så ett fullt beboeligt men mindre hus som ör fiskestuga. Så finns enklare hus för övernattning som jag har för mig kallas för träkor.

Som barn på semestrar där kan jag inte säga var vi bodde men jag tror det var i släkts jakt- eller fiskestugor. Man kände sig alltid välkommen där, men som barn hade jag ofta svårt att förstå vad som sa!

Då jag växt upp, skaffat egen familj och skulle åka dit för första gången med min familj hade jag såklart massor av frågor. Vad måste vi se? Är det garanterat att mina barn kommer att få se renar? Är det ok att vara där med hund (vilket det ofta inte är då man reser söderut i landet)? Är det ok att låta hunden bada osv. Turistbyrån informerade t ex om att det är viktigt att ens hund inte skäller på renarna. Jag var lite orolig för det där med skällandet. Visste helt klart att hunden kommer att skälla en gång så tillrättavisar jag hunden som slutar skälla till samma procedur upprepas då han får syn på nästa ren.

1. Fick massor av info om vad vi måste se, vad vi bör se osv

2. Finns inte en chans att inte se renar.

3. Hahahaha, renar är nog världens mest korkade djur. Nästan alla samer har hundar och ”dom schäll då som all andra hundar så låt du din hun schäll”

4. Men självklart är hunden välkommen överallt, såklart han ska bada och simma

Så skulle mamma prata med släkten om boendet. Släkten blev glada, trodde det var mamma och vi som skulle komma upp, men då de insåg att det bara är jag med min familj som kommer upp så fanns det inte längre ett antal stugor att välja mellan, det fanns inte ens träkor.

Mamma blev arg på sin kusin hon då pratade med. Förtydligade att jag är hennes dotter. Mammas kusin menade att de inte träffat mig sedan jag var barn. Kontakten dem emellan avslutades tyvärr i konflikt.

Sa till mamma att vi inte behöver nästan gratis boende, utan vi kan hyra som vanliga turister.

Fortsättning följer………

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s