Läkarkompisen

För fem år sedan drabbades jag av vaskulit. En sjukdom som fått för sig att kroppen är allergisk emot sina egna blodkärl och därför angriper och dödar dem. Oerhört smärtsamt och till slut farligt.

Sjukvården här hemma kunde inte förstå vad det var.

Min läkarvän, med parkinson, kom hem till mig varann dag och undersökte mig. Han blev inte heller klok på vad jag drabbats av. Men han var säker på att det är en immunologisk sjukdom. Läste på allt han kunde.

En dag då han kom hit sa han att nu börjar det bli ett allvarligt läge, jag måste in till KS.

Snöstorm såklart. Inga kom ut med sina bilar. Jag kunde inte har byxor, strumpor skor och jacka på mig. Det är ambulansläge sa kompisen.

Alltså sjukvården fungerar verkligen då det är nödläge, åtminstone då. Inlagd såklart. Enormt många undersökningar. Sjukhusfotograf fotade i princip hela kroppen. Dokumentation för framtida läkarutbildningar. En stor konferens skulle hållas med experter världen över.

Vaskulit kom man fram till. Kan behandlas. Behövde samma medicin som man använder mot Lepra! Fanns inte på plats men flögs in under kvällen. Snacka om fungerande sjukvård i nödläge!

Sen blev det cytostatika.

Då jag kom hem igen fick jag hemsjukvård. Min kompis tillika sjuksköterska hjälpte mig massor.

Då livsfaran var över bjöd syrran hem min läkarkompis samt sjuksköterskekompis till mig, där hon bjöd på ”gofika”, tacktal och presenter till kompisarna som räddat livet på mig.

En kvarstående skada jag har är njursvikt grad 2, efter att sjukdomen även börjat angripa inre organ.

Tilläggas ska att min storasyster och min läkarkompis var klasskompisar. Samt att han behandlade mig på en fest en gång då jag envisats med att äta skaldjur trots allergi.

Sådana kompisar sviker man inte!

Därför har jag svårt att tolerera kompisens (henne jag berättat om i flera inlägg) taskighet emot vår läkarkompis.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Läkarkompisen

 1. Ama de casa skriver:

  Där har du en RIKTIG kompis! Ja, i den där läkaren (med flera).
  Såg väldigt otäckt ut det där, måste ha varit rent vidrigt att råka ut för! Skönt att dom till slut kom på vad det var och kunde behandla.
  Stor KRAM

 2. Anki skriver:

  Oj … fy så otäckt! Skönt med en riktig vän och kompis som ställer upp när det krisar! Skönt att det gick bra … ja, förutom den kvarvarande njursvikten då …
  En sån kompis ska man ta hand om!
  Kram

 3. nortan1991 skriver:

  Usch, vad detta såg läbbigt ut. Hoppas de har blivit lite lindrigare nu. Har för mig att du pratade om detta för flera år sen, när jag var hem till dig och åt lunch. Eller var de något annat? Minns inte men att det är flera år sen.

 4. nortan1991 skriver:

  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År.
  Jag håller på att bygga en ny hemsida med Blogg. Ville ha en sådan kombination, en sida för bloggen och den andra sidan till mitt måleri. Du får länken här. http://www.farmormarita.se eller om denna http://www.farmormarita.webnode.se Säg till om du inte kommer in på sidorna. Välkomen in o kika.

  • nortan1991 skriver:

   Kan du ta bort mina länkar till mina hemsidor? För när man söker på min hemsida så kommer din blogg upp.

   • Hej! Jag har aldrig lagt dit några länkar och har ingen aning om hur jag tar bort dom……

   • Kollade också hur det ser ut, och jag har inga länkar till dig. Gissar därför att det är du själv som lagt dit dom och därför måste ta bort dom.

   • Har skrivit ett inlägg för att be om hjälp, om ifall jag kan göra något åt problemet. Tyvärr har de som svarat ungefär samma svar som jag redan givit dig. Jag kan inte påverka länkar från mellan din hemsida och min blogg, varken att lägga till eller ta bort. Så det är tyvärr bara du själv som kan göra det. Hoppas du kommer på hur du länkade till min blogg för då kan du säkert komma på hur du tar bort den länken också. Lycka till

 5. Ama de casa skriver:

  Ha nu en underbar nyårsafton och ett riktigt Gott Nytt År!
  Kram

 6. farfar hebbe skriver:

  Tack,jag önskar dig och de dina detsamma,Ett Gott Nytt År..Haé Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s