Följd av Alfrida

Som jag förstår har framfarten mest drabbat Uppland, Roslagskusten och Gotland.

Vid Uppsala var det klass 2 varning under natten som ändrades till klass 1 varning på morgononen. Träd har rasat emot hus. Men inte allt för stora skador. Mer skador närmare kusten. Småvägar det det inte går att ta sig fram.

Hos mig har Räddningstjänsten fått rycka ut till ett 30-tal olika platser, en vårdcentral tvingats stänga, hemtjänst kommer inte fram. Boende i ett område i stan ombeds stanna inomhus pga byggnongsställningar på byggnader i närheten som är under renovering. Ca 20000 hushåll utan en pga rasade träd över elledningar. Ålandstrafiken inställda fortfarande och Gotlandsfärjorna inställda.

På de värsta ställena har vindbyarna varit upp emot 40 s/m! Nu är Gotlands värst drabbade.

Träd rasar, flaggstänger böjs.

Stormen flyttas mot sydost och vinden avtar då i styrka. Fastlandet kommer inte inte drabbas lika mycket. De hårda vindarna vid Gotland kommer vindarna vara fortsatt hårda under dagen.

Takplåtar från 9-våningshus i Stockholm blåst ner från hustak. Vinden har mojnat.

Allt detta pga en storm. Detta är väder vi har att vänta oss framöver.

Vem tycker att vi inte behöver göra något mot vår klimatpåverkan?

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Följd av Alfrida

 1. Anki skriver:

  Hoppas vi rår på den – ja, klimatpåverkan menar jag – och hoppas vi hinner vända klimatskutan …

 2. Anne skriver:

  Vinterstormar är nog ganska naturligt även om de kanske blir värre i och med klimatförändringarna, men en storm som denna är väl i sig inget nytt tänker jag. Nu låter jag kanske lite motsträvig och som jag inte tror att klimatet påverkar – det tror jag absolut men enstaka stormar har vi alltid haft. Däremot tror jag att de kan bli fler och mer frekventa på grund av klimatförändringarna, vi behöver nog definitivt se över vår påverkan på klimatet men också – eftersom det redan gått så långt – fundera över hur vi bygger. Det vill till att tänka på stormar och orkaner också när något nytt byggs eller något gammalt byggs om!

  • Stormar har vi absolut haft. Men vad jag förstår på meteorologerna så blir stormarna värre och fler till följd av klimatpåverkan. Alfridas framfart här på Roslagskusten samt vid Gotland har tydligen varit de värsta sidorna av Alfrida som visat sig. Och så här kraftiga stormar, påstås det i a f är den värsta under de senaste 15 åren. Med upp emot 40 s/m!
   Nåväl stormar vi alla minns, t ex Gudrun kommer bli mer och mer vanliga, ovanlig kalla vintrar får vi mer av liksom enormt torra/varma somrar och därmed fortsatta risker för stora skogbränder. Översvämningar då vintrarna smälter bort.
   Absolut viktigt att bygga rätt. Samt på ställen till husen inte riskerar arr rasa i samband med översvämningar. Tänka på hur vi håller vattnet rent och att det ska räcka till. Men vi måste också minska vår klimatpåverkan. Jag har varit usel på det. Tycker dock jag gjort stora framsteg. Men otillräckligt. Skulle vilja äta kyckling högst en gång i veckan (svårt) rött kött max en gång i veckan (lätt) fisk max en gång i veckan (svårt)!
   🤔🤗

   • Anne skriver:

    Jo du har rätt men, som jag skrev, stormat har det gjort förut och också ganska rejält. Men, det blir förmodligen fler och mer av den varan på grund av klimatförändringarna.
    Jag är inte heller så bra på att ”sköta mig”, åker t.ex. för mycket bil men när jag ska till jobbet har jag inga alternativ för det går nästan inga bussar. Kan också tänka mig att flyga lite då och då (inte så ofta men någon gång vartannat/var tredje år blir det nog i alla fall). jag äter också kött även om rött kött inte riktigt är min grej, försöker dock köpa ”närodlat” kött när jag väl gör det för att minska transporterna – främst för djurens skull men ändå. Försöker också tänka på att se till att soporna hamnar rätt och går till återvinning om möjligt.

   • Då gör du ju mycket. Såklart man är beroende av bil då man bor på landet. När du byter bil tänker du säkert på vilken bil du ska köpa. Du behöver inte avstå från dina resor. Men jag kan ju tycka att man inte alltid måste resa till andra sidan jordklotet. Att köpa närodlat är mycket bättre, av både djuretiska och ekologiska skäl. Så gör jag också. Men jag är inte som du, så duktig med soporna.
    😊

   • Anne skriver:

    Nåja, så duktig med soporna är nog inte jag heller men jag försöker göra mitt bästa 🙂
    Jag tror jag har en någorlunda skaplig bil miljömässigt, vi får se vad det blir nästa gång – men det dröjer nog, inte dags att byta än.

 3. nortan1991 skriver:

  Min gubbe åkte ut till landet i förmiddags för att se till våra hus. Landet har vi på Rådmansö. Jo, de hade blåst ner en del träd. Vid våran ladugård hade några stora Aspar slagit ner och som tur var lagt sig längst med ladugårds väggen. Men det fanns några vindfällen på gården. Han ska åka ut till landet i morgon för att se hur det ser ut mer på gården. En del träd hade lagt sig över fårstängslet, så fåren får hålla sig inne i ladugården.
  Detta med maten då. Vi äter kött så gott som varje dag, maken är jägare. Fiskar gör vi själva. Någon gång händer det att vi köper Lax. Sopor sorteras de som går. Är vi på landet så går brännbara sopor till brasan.

 4. Ama de casa skriver:

  Ja jösses vad moder natur kan ställa till med när hon ryter ifrån…
  Vi blev ju drabbade av orkanen Odile i Mexiko. Den gången blev vi isolerade på en ort i tre dygn utan nån som helst kontakt med omvärlden. Ingen el, inget vatten, flygplatsen demolerad av vindarna… Det innebar en omställning av våra resplaner och vi fick improvisera så vi kunde lämna stället. Fast lite ändrade resplaner gör ju inget, vi hade supertrevligt ändå och var glada att vi inte kommit till nån skada. Orten däremot… Jösses så mycket som var fördärvat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s