Nödradio, moral mm

Nödradion igång. Solcellsladdad, samt laddbar vev. Belysning. Kan ladda mobilen. Smart! Tror jag tar med mig den vid flyttarna. Vid flyttmål nr 1 har jag en hel övervåning i stor villa att förfoga över. Har sena nattvanor. Då kommer min nödradio till pass. Behöver den laddas på kvällen vevar jag några varv. Dagtid kan jag placera den i fönstret om det är soligt!

Apropå nöd, fortfarande ca 4000 hushåll utan el här i kommunen. Nu tycker jag det börjar bli illa skött. Så här lång tid får det inte ta. Vi ska kunna klara oss utan el/vatten/mat i 72 timmar. Kan påstå att det gått långt mycket mer än dessa 72 timmar för de drabbade!! Förstår det blir kaos då det blir en så kraftig storm som det blev. Men kaoset får INTE vara hur länge som helst!

Ägaren till lägenheten jag ska hyra några veckor har återfått elen där de bor. Men innan de kan flytta in är det ett femtio – hundratal omkullvälta träd de måste ta hand om. Med rotvältor. Inte gjort i en handvändning. Men dom har lyckats få ihop släkt som kan och har kunskap om att ta hand om detta. De kan själv också – men fyra armar innebär såklart betydligt längre tid än tio armar!

Har fått hem mitt älskade renskinn. Härligt. Lilleman har gosat i den fåtöljen med kinden emot skinnet. Men så blev han lite förskräckt att någon dödat renen för skinnets skull!! Härligt att killen tänker och bryr sig.

Förklarade att så är det inte. Samerna dödar de renar de behöver döda för att äta. De tar vara på hela renen. Köttet, senor, ben, horn och skinn. Till skillnad mot så många andra djur som vi äter upp och som aldrig får leva fritt ute, utan enbart föds upp för att bli vår föda, med massor av ”avfall” som aldrig tas till vara. T ex nöt, gris, fågel osv. Då blev han nöjd!

Har även, tillsammans med renskinnet, fått hem min ”ryggkliare” samt sameflagga. Har tillsammans med barn/barnbarn smitt lite planer hur jag ska göra med mina föremål. Något att se fram emot efter jag flyttat hem igen. Och efter tjugohundrafemtioelva städningar efter stambyten!

Närmar mig flytt med stormsteg. I morgon blir jag av med tvättmaskin och dusch. Skåp och lådor ”förseglas”. Köksmöbler försvinner från köket. Torsdag blir det utemat eller något micrat från frysen.

Sedan flytt nr 1.

Är jag redo? Nej, långt ifrån – men snart kanske……ändå på något sätt!

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nödradio, moral mm

  1. Anki skriver:

    Härligt att läsa att barnbarnet har funderingar … bra att du förklarade så han blev nöjd!
    Verkligen dåligt att de inte kommit längre med röjningen efter stormen, men bra att det ändå ses ett slut på eländet.
    Jobbigt med allt du har framför dig nu – vill inte byta med dig!
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s