Poliskontroll ute i skogen

Barnbarnet och jag satt och pratade om kräftfisket vi höll på med förr.

Berättade då om en händelse vi var med om. Vi fiskade alltid kräftor på helgerna under säsong. Just den här fredagen hade några fångar rymt från fängelset. De ansågs vara ganska farliga.

Jaja, vi tänkte inte mer på det.

För att ni ska förstå varför vi hade sådan enorm packning med oss för kräftfiske en kväll – till morgonen efter, så berättar jag hur mycket kräftor vi fick. I sämsta fall blev det inte mer än 50kg/tillfälle. Oftast 80 – 120 kg.

För att transportera hem så mycket kräftor utan att trycket i baljorna blev för tungt hade vi två riktigt stora plastbackar med höga kanter. De tog utrymme såklart. Vi hade en hyfsat stor combipersonbil. I skuffen stod dessa två backar, extrajackor, stövlar, filtar, massäck, vattendunkar, kaffetermosar, saft om barnbarn var med, marschaller, ficklampor, campingbord, stolar osv. Inte helt lagligt men alltid lastat ända upp till taket.

Takboxen var även den den fylld med liknande prylar, samt några metspön om någon fick för sig att meta. Sovsäckar om barnbarn var med. Flytvästar.

Så hade vi en stor släpkärra som också var helt fylld med redskap och det var riktigt många som tog en del utrymme, ett antal större hinkar som måste med i båten, och så var det ved med eftersom vi behövde en brasa tänd hela kvällen och natten.

Just den här gången var vi tre vuxna.

Oftast var vi klara att börja åka hemåt runt 5-tiden påmorgonen. Så var det säkert den här gången också.

Ute på landet förstås, så vi körde på de obligatoriska Roslagsgrusvägarna. Där ser man aldrig poliser. Utom den här gryningen. Lär knappast vara många bilar som passerade där då. Men där stod de i alla fall och stoppade oss.

Jävlar, överlast, man får inte packa bilen ända upp till taket……..sa Mr X, innan vi stannade.

Visstja, det var ju rymlingar…….! Poliserna tittade nyfiket in i bilen, någon gick runt och kollade släpet.

Vi förklarade att vi fiskat kräftor. På eget vatten då, eller……frågade en nyfiken men vänlig polis. Javisst, på eget vatten förklarade vi. Lyste noga in i släpet och konstaterade att ingen rymling fanns där. Vi fick kliva ur bilen och öppna takboxen också. Trodde dom på allvar att någon skulle kunna ligga gömd där?

Dom var som sagt vänliga. Frågade om vi sett några för oss okända människor smyga omkring där vi höll till, vilket vi inte hade. De undrade nyfiken hur det gått med kräftfisket? Vi sa att det har gått hyfsat bra. Hur bra är det då, undrade de? Vi var ju fortfarande oroliga för det här med överlasten. Jag hade suttit och halvslumrar i baksätet innan vi stoppades.

Jag hann tänka ut att vi måste lasta av en hel del…inkl Mr X, så får jag fortsätta köra hemåt, pappa hjälpa mig att lasta av en del, ta in kräftorna medan jag kör tillbaka och hämtar Mr X och resten av packningen. Och så hann jag undra hur mycket böter det blir.

Pappa och Mr X pratade vänligt med poliserna, talade om att vi tror vi har runt 100-110 kg kräftor i bilen. -Vill ni se, sa pappa vänligt och klev ur bilen. Nej men det behövs inte sa en av poliserna. Jodå, sa pappa och lyckades öppna locket lite på den ena plastbacken med kräftor, så pass att det gick att kika lite. Mer än så fanns inte möjlighet att öppna locket utan att lyfta ur backen. Polisen som krånglade sig fram för att kika in i backen med ficklampa sa ”herregud, jag har aldrig sett så mycket kräftor på en och samma gång”. Han var riktigt imponerad.

Polisen frågade hur långt vi har hem. Så vi talade om var vi bor, hade de väl redan koll på? -Det är ju lite väl mycket packning ni har, förstår ni är trötta efter en vaken kväll och natt, så prata med varandra nu på vägen hem så chauffören inte somnar, och lycka till med kräftkokningen, sa polisen och släppte iväg oss!!!

Barnbarnet hade vaga minnen om att vi pratat om det här förut. Och han tyckte det var jättespännande att höra nu igen hur det var!

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Matbrödsrecept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s