Årets första rabarber

Hade en kompis här på fika. Hon hade med sig rabarber, som hon vet att jag älskar.

Först sköljde jag rabarbern, skar den i ganska tunna bitar. Lade dom i ett durkslag som jag hade placerat i en lite större kastrull. Fyllde på med socker. Ungefär samma vikt som av rabarberna. Hällde i en pressad blodapelsin och lät allt stå framme över natten.

Idag kokade jag ”saften” som runnit ner i kastrullen. Då den kokat ner till hälften hällda jag i resten ur durkslaget som fick koka en stund, medan jag ofta rörde om. Då det började tjockna i kastrullen hällde jag ner rabarbern i en väl rengjord glasburk.

Jag äter mycket sällan marmelad. Men någon enstaka gång kan det vara gott på en ostsmörgås. Framförallt är det gott med rabarbermarmelad på ostkex. Något för fredags/lördagskvällar alltså!

När det finns rabarber i butikerna också ska jag köpa rabarber och koka rabarberkräm, som ju är sååå gott. Ska även tillverka rabarberlikör då.

Undrar just om det går att torka rabarber som kan användas vid tekokning? Det måste jag ta rätt på!!

Äntligen en solig dag där man inte fryser ihjäl av att gå ut på balkongen, så jag ska nog ge mig ut till affären. Har totalt glömt att köpa kaffebönor. Så kan man ju inte ha det!

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Matbrödsrecept. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Årets första rabarber

 1. farfar hebbe skriver:

  Jagminns två med namnet Märta,från 1970 talet på Gevaliarosteriet,den ena var sm man sa då,Ett rekordeligt fruntimmer med skinn på näsan.Men de är de enda Märtor jag kan minnas.Rabarberkrm brukar jag koka när det är sesong..Haé Kram.

 2. melkerlarsson skriver:

  Älskar rabarber i alla former, även att bara äta dessa naturella

 3. Ama de casa skriver:

  Du ser fram mot en riktig rabarberfrossa nu snart då 🙂

 4. Tonymalmqvist skriver:

  Rabarberpaj, det är riktigt gott det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s