Årets bästa kriminalroman 2018

Silvervägen

Författare: Stina Jackson

Boken handlar om en tonårig dotter som försvann spårlöst, innan bussen kom som hon skulle kliva på.

I bokens början har det gått tre år sedan flickan försvann, och en bit in i boken försvinner ännu en flicka.

Det hela utspelar sig i Norrland.

I boken får vi följa pappan till flickan som försvann för tre år sedan. Han vägrar se henne som död då dotterns kropp inte har funnits. Polisen letar inte aktivt efter henne längre. Så pappan börjar på eget initiativ att på nätterna ge sig ut med bilen för att köra uppåt på Silvervägen, där han gör avstickare och letar. Omgivningen försöker förmå honom att sluta köra omkring hela nätterna och leta, men han kan inte sluta……

Samtidigt flyttar en dysfunktionell kvinna med sin tonårsdotter från södra landet upp till området i norrland, och flyttar hem till en ensamstående man, som hon träffat på nätet – men hittills aldrig i verkligheten. Dottern vill inte vara där. Det är ofräscht och skitigt. Hon blir väldigt ensam där. Men hon är van att ta hand om sig själv och även om mamman.

Då dottern träffar på tre bröder blir hon kär i en av bröderna. Snart följer hon med sin pojkvän hem till hans hem, där han och bröderna bor tillsammans med sin familj. De lever på ett otraditionellt sätt. Som gör att de blir väldigt isolerade. Men de är en familj, och flickan som inte är van vid vanligt familjeliv trivs bra där och hon flyttar dit.

Pappan till den försvunna flickan är lärare på den skola den nyinflyttade flickan går på. Av olika anledningar korsar deras vägar så att de börjar prata lite med varandra. Men pappan som letar efter sin dotter försummar sitt hems skötsel och även sin egen.

Boken skildrar också naturen och människor ”pappan” hamnar hos i sitt sökande nattetid. Ödsligheten, myrarna, tjärnarna, myggen, hopplösheten, tjärvheten människorna (inkl honom själv) besitter.

En riktigt spännande bok som jag rekommenderar.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s