Nationaldag

 • Firar du nationaldagen?
 • Har du alltid gjort det?
 • Hur ser dina traditioner ut?

Jag var ordentligt vuxen då jag lärde mig att komma ihåg vilket datum som är Sveriges nationaldag.

Varken jag, under min barndom, eller kompisarnas har någonsin haft som vana att fira nationaldagen.

Sedan barnsben har jag dock vetat att Norges nationaldag är syttene maj! Och fnissat lite och undrat över varför de firat sin nationaldag så ihärdigt och stort, som jag i och för sig fick förklarat av föräldrarna.

Men sjätte juni……det har alltid och kommer alltid för mig att vara vilken dag som helst. Känns som lite konstlat att vi svenskar som inte varit vana vid att ens lyfta på ögonbrynen pga nationaldagen, nu har intalats att fira den så stort.

Möjligen att de yngre kan komma att fira nationaldagen framöver. Men mina barn har inte heller den traditionen.

Tidigare var inte 6 juni en röd/ledig dag som det är nu. Så dom åren 6/6 infaller måndag – fredag får vi en extra ledig dag.

Men vi blev samtidigt av med röd dag på annandag pingst, som jag inte gillar. Den infaller ju alltid på en måndag så att det varje år förut gav en ledig dag. Så resultate blev att det blev färre lediga dagar. Dessutom hävdar jag bestämt att vi på våren så väl behöver lediga dagar. Allra helst lite sammanhängande, som det ju blev då annandag pingst vad röd dag.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nationaldag

 1. Lantlivsbilder skriver:

  När den kallades Svenska Flaggans Dag, och jag gick i skolan på 50 talet firades den på skolgården, och då var den ingen helgdag. Efter det firades den inte.
  Svante

 2. Ama de casa skriver:

  Jag tycker att midsommarafton borde ha blivit nationaldag istället för svenska flaggans dag. Då vet vi svenskar hur vi ska fira 😀
  Idag tänker jag fira med att äta tapas – känns väldigt svenskt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s