6/6

Nationaldagsfirande………Njaee, inget för mig. Mer för norrmännen. Jag var nog närmare 40-årsåldern innan jag ens lärde mig att komma ihåg vilket datum nationaldagen är.

Skönt med en extra ledig dag för många som jobbar förstås. Men det är ju inte riktigt sant. 6/6 är endast en ledig dag då den inträffar på en måndag till fredag. En annan ledig dag togs bort då den 6/6 blev ledig dag. Nämligen annandags pingst, som alltid infaller en måndag. Den dagen var alltså alltid röd dag en måndag. Så sannningen är att vi fick färre lediga dagar i och med bytet.

Dessutom behöver många av oss lite ledigt under våren, och då ansåg, iaf jag, att det var mycket mer värdefullt att få en lite längre ledighet, dvs lördag till måndag. När jag själv var barn minns jag sådana ledigheter med glädje. Vi kunde ta med oss matsäck gå, cykla eller ta bilen till något mysigt ställe att sitta i närheten av havsvattnet och fika. Vi barn kunde vada i det iskalla havet och stänka vatten på varandra.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till 6/6

 1. melkerlarsson skriver:

  Hos en del arbetsgivare, b l a min, får man en extra ledig dag de år som nationaldagen infaller på en helgdag.

  • surridurr skriver:

   Det fick vi inte på mitt jobb. Men vi hade 36 dagars ledighet per år. Ingen extrakompensation för att nationaldagen blir på en helg.
   Och vilket fall som helst så tycker jag att långledigheten (lör-mån) för barnfamilj på våren är mycket bättre än en extra ledig dag tidig sommar.

   • melkerlarsson skriver:

    Hos oss har vi 32 semesterdagar, samt 4 extradagar beroende på när man blev anställd, därutöver halvdagar/klämdagar/6-juniledigehet

   • surridurr skriver:

    Ja det är ju förmånligt. Det är långt ifrån alla som har sådan förmånlig semester som du har och jag hade. Så jag anser ändå att det var bättre med röd dag annandag pingst än 6/6

 2. Ingrid skriver:

  Jag tycker att man förstörde pingsten när man tog bort helgdagen på annandag pingst. Nu är den som vilken vanlig lördag/söndag som helst.
  Kram, Ingrid

 3. surridurr skriver:

  Ja håller med……eftersom det var ”långhelg” kunde ju familjen planera om vi skulle åka bort eller göra någon speciell aktvtet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s