Blommorna och jag…..

Jag är INTE en odlingsmänniska. Men vill gärna hålla liv i de få växter jag har. Dom behöver fasen dränkas i vatten varannan, eller kanske till och med varje dag.

Nu äntligen då solen inte längre ligger direkt på balkongen går det att vistas på balkongen eller inomhus med balkongdörren öppen! Graderna är nu kl 19:09, 22, 6. Så som en sommardag ska vara…..enligt mig. Fortfarande klarblå himmel med solsken.

Konstiga mygg?

Något som slagit mig de här varma dagarna/kvällarna är myggen. Då jag gått på hundpromenad även inne i staden har jag fått några myggor på mig. Det som förvånar mig är att de dyker upp medan solen fortfarande skiner för fullt, att de dyker upp trots att det är så torrt, att om de alls dyker upp – att de är enstaka. När myggorna hittar mig brukar jag alltid få en svärm omkring mig. Vet att det finns flera sorters myggor. Är de här få jag träffat, möjligen en nyare sorts mygga som bråkar med oss trots torka, dagsljus och skinande solsken, mitt inne i stan?

I så fall måste jag konstatera att det tycks vara ovanligt ”snälla” mygg. Långsamma…..så jag hann gott och väl slå ihjäl dom innan de hann sticka mig. Annars är jag van att ha en hel svärm omkring mig. Kompisar och släkt tycker det är väldigt praktiskt att jag är med på utevistelser sommarkvällar för då samlas alla myggor i en svärm på/kring mig. Jag placerar mig gärna så nära rökare som möjligt för då kan jag tillfälligtvis slippa några mygg en stund då det röks.

En annan orättvisa är dessutom att jag får som en allergisk reaktion av mygg. Som gör att myggbetten ofta blir stora som en handflata. Kokheta. Kliande något så vansinnigt. Så jag tar Clarityn under myggsäsong. Inbillar mig kanske……men tror det blir lite lindrigare.

Vid getingstick däremot måste jag ha Betapred. Och den är slut. Klantigt, ja tom oerhört klantigt att inte ha skaffat mer Betapred innan säsongen är här. Beställer hem det genast gnm min vårdcentral.

Men jag har lärt mig bra tips som kanske ni bloggvänner också kan ha nytta av vare sig ni är allergiska emot getingstick eller inte.

1. Tidigt på säsongen vill getingarna ha sött. Spänn fast en plastmugg på ett träd en bit ifrån där ni och små barn vistas. Häll söt saft i muggen. Då blir det åtminstone lite färre getingar runt er själva och ert fika.

2. Senare på sommarsäsongen vill getingarna ha proteiner och samlas därför gärna kring er vid grillen. Spika upp en liten del av ett köttstycke, på ett träd en bit ifrån er själva.

3. Om inget av dessa alternativ går att genomföra. Eller ni stannar utomhus en hel eftermiddag/kväll…… Om grillen är varm….efter maten, lägg på ett foliepapper med kaffesump på. Finns möjlighet till lämpliga ljuslyktor där ni kan placera foliepapper med kaffesump på, så placera gärna ut sådana på borden där ni vistas. Allra helst nära de som är allergiska. Getingar tycker inte om doften av grillad kaffesump.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Blommorna och jag…..

 1. Ama de casa skriver:

  Vi har små, supersnabba mygg här som attackerar på nolltid. Är mer van med dom sävliga myggen i Sverige. Gillar dock INGEN av varianterna, dom däremot, dom gillar mig… Som tur är så är dom inte så många, men det var en jävel som surrade mig i örat inatt och sen bet mig på kinden när jag hade somnat igen.
  Getingar har vi inte många av heller. En försökte skapa sig ett hem i muren på terrassen häromdan. Anders hällde myrr på honom när han skulle krypa in, sen dess har jag inte sett honom. Getingen alltså, Anders såg jag alldeles nyssens 😀

  Ha en fin pingstafton!

  • surridurr skriver:

   Hahaha, ja men det var väl tur att det inte var Anders som behandlades med myrr så att han stacks….
   Hur kan det komma sig att det inte är så mycket mygg i Spanien? Är det för att det är ett torrare land än Sverige? Hur kan det komma sig att det inte är så mycket getingar som här? Det kan jag inte gissa på en förklaring för.
   Kram

   • Ama de casa skriver:

    Det finns områden där det är väldans mycket mygg, uppe vid våra saltsjöar till exempel. Sen bor vi ju mitt inne i stan och här trivs dom nog inte så bra skulle jag tro, varken mygg eller getingar. Tack och lov!

  • surridurr skriver:

   Önskar även dig en fin pingstafton. Hade missat att det är pingst. I barndomen trodde jag att det var hingstafton……och tyckte det var orättvist att det inte fanns stoafton! Ja livet är fullt av orättvisor
   Kram

   • Ama de casa skriver:

    Haha! Hingstafton! 😀 Jag minns en gång när jag var fem eller sex år då mamma frågade mig om jag visste varför vi firade jul.
    – För att det är mitt i vintern? blev mitt svar.
    Haha! Hade inte en sådär jättereligiös uppväxt kan man säga 😀

   • surridurr skriver:

    Fniss – nej ingen av oss hade nog så särskilt religiös uppväxt. Och det var väldigt klokt av dig att gissa rätt på varför vi firar jul!
    När jag undrade över varför inte stoafton finns, var just när familjen och några släktingar satt ute i grönskan intill havet och myste. Minns att jag blev lite sur och arg när dom (allra helst storasyster) skrattade gott över hur jag tänkt. Mest var jag kanske generad?😤😡

 2. Gun-San skriver:

  Bra tips! Är också allergisk mot getingar, försöker komma ihåg att alltid ha Betapred i väskan.
  För man kan bli stucken var som helst, har blivit stucken mitt i floden som går genom Prag, mitt i stan, i Albanien geting i min födelsedagdagsbukett, i sommarhuset i Finland, hemma på uteplatsen.I Finland kan man receptfritt köpa huggormsförpackning, hydrocortison samma som för getingstick, jättebra att slippa böka med att få tag på en läkare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s