När det är så galet varmt…

Så minns jag den senaste Lapplandsresan i juli 2014. Många fjällsjöar är fullkomligt iskalla.

Men mot Fjällsjönäs finns en ganska stor sjö. Den var sval. Men inte iskall. Helt underbart att simma omkring i sjön och titta samtidigt på dessa fjälltoppar med snö.

Ev. blir det en ny Lapplandsresa i år igen.

Men i väntan på det blir det havsbad istället, här hemmavid.

Det kan man också stå ut med.

Här i min hemkommun finns så otroligt många sommarboende. Det är visst landet med flest fritidshus i landet. Hela stan blir invaderad april till oktober. Samt alla stränder.

Något negativt, inte av 08-orna, utan av våra egna politiker är att köpstarka 08-or fått köpa upp, bebygga och beslagta nästan alla havsstränder, till privat mark. För några år sedan fick min hemkommun liksom Vaxholms kommun kritik för att vara de som beviljar flest dispenser från strandskyddet.

Åter till sista fotot:

Men just hit är det inte så många 08-or som hittat. Så här är det riktigt drägligt att vara. Inte för att 08:orna skulle vara värre än andra. Inte alls. Men de är så många och har en egenhet att invadera stränderna. Utan blygsel kan de lägga ut sin filt/ställa sin solstol kant i kant med någon annan som redan finns där.

Dessutom har jag en egenhet. Jag kan inte koppla av då det är barn i vatten, bara måste hålla koll på alla, fast deras föräldrar också gör det. Blir det då knökfullt på stranden så blir det jobbigt för mig att hålla reda på var alla barn är, hur bra dom kan simma, hur länge de varit under vattnet osv.

Så det här badet älskar jag att bada på! Jag håller koll på alla barn, men de är inte fler än jag klarar. Att bara slå mig till ro och blunda är alltså helt otänkbart för mig då det finns barn på stranden.

Nu i sommar ska jag också, igen börja nyttja kusinens privata havsbadstrand. Där behöver jag INTE hålla koll på några barn.

Men jag vet hon har sagt att det varit orm i vattnet ibland. Vare sig det är snok eller huggisar så måste jag där ha stenkoll. Jag vill varken samsas i vattnet med snokar eller huggisar! Men förut då jag varit där har jag aldrig sett något sådant. Och under alla år de bott där har de enbart några enstaka gånger varit med om detta. Så jag ska bara pricka in att komma dit någon av alla de gånger som inte är ”enstaka”!

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till När det är så galet varmt…

 1. melkerlarsson skriver:

  I vattnet hittar du bara snok, huggorm kan inte simma

  • melkerlarsson skriver:

   Nu såg jag på nätet att huggorm visst kan simma, men ormar flyr hellre än anfaller.

   • surridurr skriver:

    Ja absolut, huggormar kan simma. Fet vet vi här ute i skärgården där de gärna simmar. Javisst, så är det med alla djur… de flyr hellre än anfaller. Men just huggorm och getingar kan vara farligt för människor

   • surridurr skriver:

    Tack för att du återkom om detta. Som skärgårdsbo har jag sedan barnsben vetat detta. Blev närmast allvarligt ifrågasatt eftersom jag länge ansett att du är den som vet ALLT då det gäller natur.
    Min erfarenhet är ändå att huggisarna gärna anfaller än flyr. Men det kan vi tvista om.

   • surridurr skriver:

    Sedan jag var i kanske 5-årsåldern har jag vetat att huggisen simmar. Här i skärgården gäller det verkligen att hålla sig ifrån den.
    Det har gjort att pappa ett flertal gånger slagit ihjäl huggisar just vid kusten. De är så pass många att det inte känns naturligt att värna huggormen som kustnära befinner sig inne på tomten där man har lekande barn/barnbarn.

   • surridurr skriver:

    Med all respekt, jag tror verkligen på dig pga all kunskap, men för oss som bor i skärgården t ex, så vet vi vad vi ska akta oss för, vad som kan ställa till det. I verkligheten.
    Jag har alltid gillat och högaktat dina inlägg som kunniga. Med vissa undantag. Att du nu erkänner att ditt inlägg om att huggisar inte kan simma är en styrka. Bra gjort av dig.
    Men en liten besvikelse att du så bestämt uttrycker din kunskap om djur, som inte finns i nära dig, men kanske i min närskap. Och du vet ändå bäst? Bara häpnas över hur du bedömer att vilda djur har gott om utrymme på Skansen, samt visar en plågad, utslagen varg som lever 0% av sitt naturliga liv.
    Nääää, Melker…… nu är jag orättvis. Gillar ju dig. Men uppskattar inte den bristande kunskapen om våra vilda djur.
    Hoppas ändå på en bra blogganda, och som sagt att du återkom med din okunskap om huggormar som vi alla skärgårdsbor redan kände till, är väldigt bra gjort!
    Kram

   • surridurr skriver:

    The same to you my friend

  • surridurr skriver:

   Jodå det kan dom. Har en anhörigt som drabbades av huggormsbett då hon vadade i vatten. Läkaren insåg att det var huggorm. Dessutom har jag varit på skärgårdstur där det vimlar av huggorm då vi rott med en mindre båt mot öar. Dels av att jag vet veterinärer som skriver ut motgift om ens djur råkar ut på öar ute i skärgården. Dels för att jag själv varit med om att närma mig en ö i yttre skärgården med en roddbåt som var vårt släp, och hela vattnet nära den ön vi funderade att lägga till på vimlade av huggorm i vattnet omkring, dels pga av äldstesonens svärmor vadade i havet på yttre skärgården och blev huggormsbiten. Med sjuktransport som följd. Jag har själv varit ute en del i skärgården där det vimlat av huggorm vid vissa öar. Har också varit på badstrand där det kommit upp huggorm från vattnet till stranden. Så jo, visst finns huggormen i vattnet. Simmar ormen under vattenytan kan det i bästa fall vara en snok. Huggormen simmar gärna med huvudet över vattenytan. Det bemästrar den alldeles utmärkt. En fd svärmor var med om en sådan situation i Ålands hav, med snabb transport till läkarvård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s