Stut på besök

Hahahaha, då sonen med familj var på en 3-dagarstur var sonens svärmor boende hos dem för att ta hand om deras hundar och katter.

Familjen bor ute på landet. Bland bybor och djur. Djuren av det vildare slaget innebär vildsvin och lodjur. Av den tamare sorten finns t ex får, kor, stutar mm.

Precis efter familjens tomtgräns finns en fårhage. Tyvärr har lodjur tagit får och lamm där nattetid. Så bonden vill inte längre ha får där. Svårt att stänga ute lodjur.

Märkligt nog tycks alla acceptera att det finns lodjur som kan ta får. Men om varg tar ett tamdjur rasar varghatet genast. Fast det går ju att ha vargsäkra stängsel!

Nåväl – bonden har alltså inte. Fåren där längre. Istället har han 4-5 stutar där, eftersom lon inte ger sig på dem.

En kväll då familjen var på resan så blev det ett himla liv på hundarna så sonens svärmor måste titta ut. En stut hade lyckats ta sig ut ur hagen och var inne på familjens tomt. Hon ringde till familjen och meddelade detta. Dom i sin tur ringde till bonden – som kom och fick in rymlingen i hagen igen och reparerade stängslet där han hade tagit sig ut.

Kvällen efter ringer hon till familjen igen och talar om att nu är alla stutar inne på tomten, hon vågar inte gå ut med hundarna. Familjen ringer massor av samtal till bonden men får inte svar. Det börjar närma sig nattetid men det hade inget val…..så de började ringa till grannar runt omkring. En av dem gick hem och bankade på dörren hos bonden. Länge……till en sömnig bonde kom och öppnade. Han hade toksovit och inte hört telefonen.

Vid det här laget var många grannar involverade. De hjälptes åt att flytta stutarna till ett annan hage.

Området blev väldigt drabbat vid Alfridastormen tidigare i år. Bonden hade trots det inte inspekterat stängslet efter stormen, eftersom han inte längre använde hagen. Det kan jag förstå. Men tycker det var slarvigt av honom att inte kolla stängslet innan stutarna placerades där!!

Jaja, inget allvarligt hände. Men händelsen gjorde att många grannar måste rycka ut och förflytta stutarna från familjens tomt till annat ställe.

Nu så här efteråt så har familjen tänkt med fasa om en av hundarna skulle tagit sig ut genom kattluckan.

Den här lillskiten skulle kunna ta sig ut den vägen om han verkligen vill. Och det var han som först upptäckte att stutarna var hemma och hälsa på hemma hos dom. Och var lite upprörd över att dom var där. Så hade han tagit sig ut så skulle han troligen ha rusat emot stutarna och skällt på dem. Det vet man ju inte om stutarna skulle ha accepterat…….och i så fall hade kanske inte den här ”lillfjanten” överlevt.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Stut på besök

 1. Lollo skriver:

  Oj oj oj … vilken historia 😀
  Kram

  • surridurr skriver:

   Så kan det gå ute på landet.
   Tyvärr är jag en person som inte kan hoppa in och hjälpa familjen så som sonens svärmor kan. 1. Dels har jag inte bil längre. 2. Vem skulle komma och slå ihjäl en spindel om jag ser en sån? 3. Det händer att någon mus tar sig in 😱😱😱 och vad gör jag då? 4. Det spökar i deras hus – och där bor man nästan som ensam i världen.
   Hjälper dem istället på andra sätt.
   Kram

 2. Anki skriver:

  Haha … stackars bonden att bli väckt av att alla byborna står utanför – kan se det framför mig – en upprörd folkhop med högafflar och påkar! Skämt åsido … klumpigt av samme bonde att inte inspektera stängslet ordentligt innan han lätt stutarna ta hagen i besittning.Slutet gott …
  Kram

 3. Ama de casa skriver:

  Verkligen slarvigt av bonden – tur att det gick bra ändå. En annan typ av grannsamverkan kan man säga 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s