Miljön här i huset

PORTEN

Stor, högt i tak liksom överallt annars i huset. Marmorgolv och trappor i marmor. Sommardagar med dåligt väder tyckte jag som barn, och flera kompisar att det var jätteroligt att vara i porten. Jag tror att den måste ha varit minst 10 m lång och fem meter bred. Jag tyckte det var jätteroligt att bolla mot väggar. Med upp till 4-5 bollar i gång. Perfekt där. Vi kunde också hoppa hopprep och twistband i porten. I porten var det alltid lite skön svalka under sommarmånaderna dessutom.

PORTGRANNAR

Inifrån porten fanns det en personalingång till en herrfrisering. Där gick jag in ibland och hälsade på. Ibland bjöd dom på ett glas saft och en kaka. Ibland bjöd dom bara på prat. Ibland var de lite stressade och sa åt mig att sitta i personalköket om jag skulle vara kvar där.

Fanns också en grannbutik så var någon slags TV-radioaffär. Där kunde man få lyssna på nya grammofonskivor ibland. Eftersom mina föräldrar var rätt moderna fick vi i tidig ålder grammofon och häftiga skivor. Tror det gjorde att man ibland fick lyssna på en skiva i taget…i hörlurar…..men sen fick man inte lyssna längre. Jaja, på baksidan hade vi nytta av den butiken ändå. TV-apparaterna på den tiden var ju gigantiska, vilket alltså kartongerna de levererades i också var. Perfekt lekredskap för oss barn. Vi byggde ihop hela gånger med uppklippta och ihoptejpade tv-kartongen att krypa igenom. För att inte tala om de (livsfarliga) ack så roliga kartongerna att åka nerför i på is…..

ÖVRIGA GRANNAR

Mohlins…….! Mamman hur snäll och go som helst. Mannen hur elak som helst. Han tyckte inte om barn tror jag. Men jäklar vad rädd han var för min mamma.

Och så greven. En gravt alkoholiserad gubbe. Tror han blev sambo med en grevinna som bodde i huset innan jag fanns. Även hon med spritproblem. Där kunde vara lite livat ibland.

Och så Wilma. Älskade tant Wilma.

Hon bodde närmast bredvid oss, längst ut på hörnet. Hon var verkligen som en mormor för oss barn. Både hon och vi gick ut och in i varandras bostad hur som helst. Den absolut vänligaste tanten, bästa kompisen man kunde ha. Precis som mina föräldrar sporrade hon oss barn att vi ska gå vidare, utbilda oss och inte bli hemmafruar. Och hon var så rolig. An hade aldrig tråkigt med henne. Och så gjorde hon så knäppa, roliga saker som fick oss alla att gapskratta. Hon bjöd verkligen på sig själv. Den här ”mormorstanten” var enormt viktigt fr oss och hon var verkligen en i familjen. Minns hur jag gapskrattade (och det gjorde hon också) då hon skulle gå ut med soporna samt till affären och handla.

Så står hon och ska betala i kassan……men har ingen handväska/plånbok……utan en soppåse i handen!!!!! Hahahaha…..pappa åkte på att djupdyka ner i gårdens soptunna för att fisk upp tant Wilmas handväska…….hahahahahaha! Den här enkla, goda tanten som slet hårt på ett tvätteri innan och även lite efter pension, närmaste och mest älskade granne till oss……..levde så enkelt…….men var rik. Hon klädde sig som en skurkärring. Betedde sig så. Snålande med alla inköp.

Men hon hade också ett enkelt torp ute i skärgården. Som rustades alltmer. Torpet var ändå enkelt. Har varit med om att åka in med hennes motorbåt till staden för att handla.

Hon hade även en lägenhet i Sthlm. Som hon nästan aldrig var till. Tror hon ärvde den efter sin make. I de mer fina områdena i Stlm. Granne med Astrid Lindgren. På en auktion ropade hon in en gungstol. Som stått i de fina Östermalmskvarteren. Transporterades till min hemort. Så skulle den renoveras sparsamt. Då det var gjort så visade det sig att det var en gåva från henne till mina föräldrar.

Och nu är gungstolen min. Bara älskar den. Precis som jag alltid gjort.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Miljön här i huset

  1. Anki skriver:

    Härlig berättelse från din barndom! Vissa människor sätter djupare spår än andra – underbart!
    Kram

  2. Ingrid skriver:

    Tack för att du delade med dig av dina barndomsminnen! Jag läste det med stor behållning.
    Kram, Ingrid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s