Snillen spekulerar

Medan sonhustrun jobbade idag satt sonen och jag och surplade lite kaffe och bubbelvatten och babblade. Den här sonen har alltid varit intresserad av historia. Så vi pratar ofta om böcker vi läst som handlar om historia.

Han har också läst på om vår hemorts historia så han kan berätta för mig. Jag har fått lära mig mycket genom alla stadspromenader med historiska berättelser jag varit med om. Som jag kan återge till honom. Så idag tog han upp det huset jag bodde i som barn… Han vet ju att det vara rena rama ramaskriet av protester då huset skulle rivas. ”Kulturfolket” sa på den tiden att det här är början till en enorm utarmning av stadens kulturhistoriska byggnader.

Det hade dom helt rätt i. Det var precis vad som hände. Endast ett fåtal byggnader från 16-1700-tals byggnader räddades undan rivningen genom ett enormt stort uppror hos befolkningen.

Jag trodde jag hade visat sonen det här fotot, men det hade jag tydligen inte. Så han ville att jag skulle berätta om hur det såg ut inne i huset, har det var med protestdemonstrationerna.

Vi pratade även om källaren. Där fanns ett snickarrum med elbelysning, snickarbänk, verktyg, eluttag. Men efter det rummet var källaren precis hur stor som helst, men utan belysning. Det var som olika gångar/tunnlar åt olika håll. Jag tror det var stampat jordgolv där. Har hört av föräldrar och historiker att det var tunnlar under huset som gick under torg och andra byggnader, som det sades även skulle mynna ut vid havsviken.

Varför fanns dom gångarna? Det måste ha funnits ett syfte.

Sonen frågade mer än jag kunde svara på. Hur långa, hur många var gångarna? Var det full ståhöjd? När byggdes huset?

Det var strängt förbjudet då jag var barn att gå längre in i källaren än dit elbelysningen räckte, för det är livsfarligt att gå längre. Kan förirra sig i de mörka gångarna och hittar kanske inte tillbaka. Men en liten, liten bit längre bort än elljuset räckte gick jag och kompisar. Jättespännande.

Minns det som att det i början var full ståhöjd. Något lite längre in kunde jag fortfarande stå….som barn…..men jag TROR kanske att jag även idag skulle ha kunnat stå där eftersom jag är kort, men jag tror kanske inte att sonen skulle stå rak där. Har för mig att killarna i lekgänget som var ett par år äldre, duckade lite för att komma dit vi tog oss.

Huset byggdes i mitten på 18-talet tror jag.

Nu var det ”snillen som spekulerar”!

Rysshärjningen i stan 1719 var förödande…….

Var det sådan rysskräck att även drygt 100 år senare då detta hus byggdes så var det med utrymningsvägar, om ryssen kommer igen?

Jaaaaa, det är den mest rimliga förklaringen till alla dessa gångar…..tror jag. Snillet i det här fallet, som kom på lösningen, var ……dessvärre inte jag, utan sonen!

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Snillen spekulerar

  1. Anki skriver:

    Spännande … man blir onekligen nyfiken på vad gångarna hade för syfte …
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s