Autoimmunilogiskt

Så mycket frågetecken på Karolinska sjukhuset. Men det var ju där expertisen fanns, så jag är verkligen tacksam att jag hamnade på gamla KS. De förstod genast att det är en autoimmunologisk sjukdom. Samt att den är extremt ovanlig. Läkare under specialistbehandling kom ofta med på ronderna efter att jag godkänt det. Mängder av röntgenplåtar. Samt av sjukhusfotograf, det sista pga att jag gått med på att mina journaler skulle få visas vid utbildningssyften, samt användas i internationella läkarkonferenser.

Sjukdomen är dödlig om inte rätt behandling sätts till. Men sjukdomen är extremt ovanlig. Så lite komplicerat att veta vilken medicin som ska användas. Sjukdomen började helt plötsligt även angripa inre organ. Då blev det riktigt akut. Nu var det brådis. Man ville sätta in Lepramedicin. Alltså mot spetälska. Det finns inte så där allmänt överallt här i i-världen. Så den flögs in under natten. Dagen efter började jag alltså med medicinen. Jag fick välja ett apotek på hemorten som skulle få patent på medicinen så det skulle fungera då jag kom hem också.

Snacka om att sjukvården verkligen fungerar då det är ett kritiskt läge!

Efter månaders användning av lepramedecinen då jag kommit hem, blev jag bättre och bättre……men tröttare och tröttare. Och så visade det sig att blodvärdet blev sämre och sämre. Fick förklaringen att lepramedecinen tär på blodvärdet. Och jag som brukar ha extremt högt blodvärde fick lite större problem. Så jag blev tvungen att övergå till Cystostatiska mediciner de närmaste åtta månaderna.

Nu är det historia. En historia med gott slut. Fick veta redan då för 10 år sedan att jag kommer få fula märken efter alla döda blodkärl som troligen aldrig försvinner. Och det har jag. Inte längre ilskna, inflammerade blodkärl som på inlägget innan, utan lite större fula bruna fläckar på benen framförallt. Lite på magen också. Fläckarna efter döda blodkärl på armarna, magen och ryggen är mer diskreta.

Inombords finns också ”fläckar” men dom syns ju inte. Levern tror jag klarade sig ganska bra, men njurarna fick en lite större smäll. Inte värre än jag kan leva med, men skadorna som finns kan inte heller repareras. Har fått instruktioner att inte använda viss receptfri smärtstillande/febernedsättande……och nu har jag glömt vilka av dessa jag ska undvika. Så jag undviker alla!

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s