Något jag har svårt för……

….är hur man kan utnyttja goda vänner då de befinner sig i sjukdom.

Vi är ett ganska stort kompisgäng. En av oss kompisar har parkinson. Vilket gör att han ibland är stel och behöver hjälp för att t ex resa sig upp, för att ta medicin. Ibland är han överrörlig pga för mycket dopamin och då flaxar han omkring ordentligt, skakar. Han kan ramla, han kan spilla osv.

Den här kompisen är en väldigt omtyckt läkare. Han jobbar såklart inte längre, för det går inte. Han har ASIH som ringer honom regelbundet för att kolla var han är, hur han mår osv. Han har hemtjänst eftersom han inte längre klarar att städa hemma.

Han har nu en sårskada i pannan, som jag frågade hur han fått. Det är asfaltseksem berättade han! Alltså en man med humor så det heter duga. Såvisst gapskrattar jag åt allt det dråpliga, men också djupt bekymrad…….vill INTE att han ska vara så skakig att han druttar omkull ute……. och får ”asfaltseksem”.

Vi nära vänner, åtminstone de flesta av oss, värnar om honom. Är oroliga att han ska slå sig illa. Är med honom i tankarna om att det finns ingen väg ut ur sjukdomen i livet.

Men så har han två vänner (som är ett par) som inte fungerar på samma sätt. Då de resonerar om honom så är dom såååååå engagerade i och hjälper den här personen. Fast skrapar man bara det allra minsta lilla på ytan så visar det sig att det inte alls är så.

De hjälper inte alls på långa vägar till så mycket som dom påstår. Utan dom utnyttjar honom. När dom vill ha fest så vill dom gärna ha den hemma hos honom. Kompisen bor i en tvåa. Själva bor paret i en trea, så det är inte av utrymmesskäl de vill ha festen hos kompisen. Utan av bekvämlighet!

Har varit med om att dom har beklagat sig över att det är skitigt då de kommer till honom för att ha fest. Så de måste städa först. Då festen är slut sticker alla. Själv är kompisen kvar med all disk, allt kladd mm att ta hand om. Vilket han inte kan. Hemtjnsten kommer bara vissa dagar och städar. Så där sitter han ensam hemma, lider av hur skitigt och ofräscht det är. Så då kommer några andra nära vänner som ser eländet och hjälper till att röja upp efter festen. Inte för att hjälpa dom som anordnat den, utan för att hjälpa honom.

Så var det då en timmes bussresa kompisgänget skulle ta för att se en stand up, käka ute och ha roligt. Då ringde de här paret runt till oss som ska med och talar om att vår kompis är för sjuk så vi kan inte ha honom med!!!! Som jag känner honom så vet han väldigt väl när han mår som sämst och inte kan åka med. Så jag kunde inte hålla med dem.

Då var argumentet att han kan drutta omkull, han kan spilla mat då vi äter osv!!!! Han kan behöva stöttning då vi går mm och dom tänker inte hjälpa till!!!!!!

Fy faaaaaan – så lågt.

Själv var jag halt just då men sa att jag gärna stöttar. Spiller han, vilket han gör då och då (beroende på dopaminet) så finns servetter – det är inte hela världen.

Då jag fick samtalet om detta talade jag om att om han mår dåligt så kommer han inte med. Om han mår tillräckligt bra så kommer han med och det hoppas jag på för han är väldigt social och rolig.

-Man han kanske behöver stöttning och vi tänker i alla fall inte vi vara med på det! Jag svarade att det är inga problem för mig, jag stöttar gärna och det finns kanske andra i gänget som också gör det? Kompisen säger att de pratat med nästan alla i gänget och ingen vill hjälpa till att stötta om det behövs! Så om jag tycker att jag kan stötta så får jag ta hela ansvaret. Börjar tycka att jag inte längre vill åka med.

Pratar med en annan kompis som även hon är upprörd, och gärna vill stötta om så behövs. Och det fanns några till också som kan göra det. Så vi åker med. Visar sig att kompisen inte kommer med. Han har avböjt med förklaring att han är för dålig. Ger mig fasen på att han vet att han inte var så önskad i sällskapet och därför stannade hemma.

Sånt gör ont!

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Något jag har svårt för……

 1. farfar hebbe skriver:

  Ja du,detta paret ska du inte kalla kompisar,snarare parasiter…Ja när det inte gick att bita av fläsket fanns det inte mycket att välja på,mindre bitar var väl enda alternativet,och det blev riktigt gott.Haé Kram.

 2. Anki skriver:

  Blir både arg och ledsen! Så lågt att inte vilja stötta och hjälpa en kompis! Såna människor skulle jag faktiskt radera ur vänlistan!
  Kram

  • surridurr skriver:

   Mmmmm…..har tidigare beskrivit en ”kompis” som inte är riktigt som alla andra. De handlar om just den kompisen med sambo som gör så här. Så lågt.

   • Anki skriver:

    Hm … om jag vore du, så skulle jag inte räkna henne som en kompis …

   • surridurr skriver:

    Det knepiga är att hon är med i samma kompisgäng. Men ärligt talat ser jag inte henne längre som en kompis även om vi ofta ses på samma ställen ….

   • surridurr skriver:

    Räknar henne egentligen inte som en kompis längre, men hon är med i kompisgänget. Och vi har känt varandra sedan skolåldern. Då våra barn var små umgicks vi familjevis……även om det var ett antal tillfällen då båda jag och mr X härsknade till lite…….

 3. Ama de casa skriver:

  Men vad är det för kompisar du har? Fy fasen vilket jävla sätt rent ut sagt! Det är DOM som inte borde få följa med nånstans överhuvudtaget…

  • surridurr skriver:

   Det handlar om en person jag beskrivit lite förut samt sambon som gör så här. Samtidigt är det just dom som ofta ordnar att det blir något gjort…….men….inte kul då det blir så fel.

 4. farfar hebbe skriver:

  Du får ställa dig framför en spegel,klappa dig på axeln,och säga,Duktig Du..Grattis Haé Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s