Min sameflagga

Har nu två gånger lett till gapskratt.

Gång nr ett då en av mina kusiner såg flaggan för första gången och undrade hur det kommer sig att jag har prideflagga????

Det skrattade vi gott åt då. Så befriande då man känner varandra så väl och gärna bjuder på att göra bort sig!!!!

I gårkväll var det en av kompisarna som frågade vad det är för flagga jag har? Kusinen och jag fnissade gott åt frågan och kusinen svarade ”det är visst inte prideflaggan i alla fall”.

Hahahahahaha!!!!

Kompisen som frågade den här gången svarade ”nej, det förstår jag för det finns ingen ring på prideflaggan så det måste vara någon annan flagga”. Det visade sig att kompisen som känner till det samiska ursprunget, inte hade en aning om att det finns en samisk flagga och att det är så den ser ut!

Blir lite förvånad över den minimala kunskapen om vår ursprungsbefolkning som råder. Så inte ens med vetskapen om mitt samiska ursprung kan göra att man förstår vad den översta flaggan är för flagga. Men kan också förstå det. Om man inte ens vet att det finns en sådan flagga så kan man kanske inte gissa heller.

Det är inte alla kompisarna som känner till det samiska ursprunget. När jag var barn tog mamma alltid fram de undangömda samiska föremålen hon hade, när vi barn ville det. Men bara när det bara var vi i familjen. Aldrig att vi fick visa kompisar eller någon annan. Jag kan nu så här långt efteråt förstå att mamma kände någon slags skam över det samiska. Hon och de före henne var uppväxta med att det var skämmigt att vara same, det var förbjudet att prata samiska, skallar mättes osv. Kanske hon var rädd att vi barn skulle råka illa ut om det blev känt om det samiska ursprunget?

Det var först på hennes äldre dagar hon började ta fram några enstaka sameföremål synligt i bostaden.

Jag ska nog kanske ta fram mina samesaker och visa kompisarna någon gång och samtidigt spela samemusik. Gillar Sofia Jannok t ex. Tror kanske det kan vara intressant för dom att se och höra.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Min sameflagga

 1. Anki skriver:

  Det är skrämmande många som inte vet ett dugg om ursprungsbefolkningen! Jag tror det var ren välvilja mot er barn … och rädsla för att ni skulle retas för att ni var av samesläkt. Skrämmande, men så var det ju!
  Kul om du vill och vågar ta fram dina samiska saker – och varför skulle du inte göra det?!?
  Kram

  • surridurr skriver:

   Så var det. Mamma ville som sagt inte visa dem för någon utom familjen. Så jag har inte direkt haft min a saker framme. Men rent logiskt vet jag ju att hon då hon blev äldre började ta fram några saker. Eftersom mamma till slut hade flera saker framme så kan jag också göra det utan att känna det som att inte respektera mammas vilja.
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s