Va vad hände?

Alldeles nyss var det lördag och nu är det onsdagskväll!?

Vad hände? Hinner inte riktigt med.

Vädret då? SMHI påstod att det skulle bli mulet och regn i början på veckan. Tom kanske åska också. Sedan omväxlande soligt och mulet med regnskvättar. Början på veckan soligt och med normal sommartemperatur. Tisdagen började med strålande solsken som höll i sig hela dagen. Men i morse vid 5-tiden var det lite grått. Ena halvan av gångvägen här utanför var fuktig, den andra halva torr. Jorden fortfarande snustorr. Så jag tror inte på att det hade kommit något regn under natten. Det fuktiga var troligen morgondagg. Eldningsförbudet är nu borttaget, men vi manas till stor försiktighet eftersom det fortfarande är torrt. Strålande solsken med enstaka små lätta moln som skuggat en liten stund då och då. Har inte koll på – men tror att det fortfarande är bevattningsförbud.

Alltså den här årstiden är jag bara sååååå avis på er med egna villatomter med en massa bär. Tänk att plocka några liter bär om dagen bara för att äta!!! Samt till slut plocka av alla bären!

Men vid närmare eftertanke,…….så är jag inte längre så säker på att jag skulle vilja koka 120 liter äppelsaft, 30 liter körsbärssaft, 50 liter svartvinbärssaft osv…….! Så jag nöjer mig med att köpa bär. Men jag bara undrar………varför i helsicke är det så svårt att få tag på att köpa krusbär????

I villan var det lite annorlunda. Samarbete mellan två vuxna, hur mycket utrymmen och frysar som helst. Då det gällde frukt och bär var mitt jobb att plocka bären från spindelfria grenar. Att göra saft, sylt, kompotter och vin. Mr X:s jobb var att göra buskarna/träden spindelfria, att beskära dem, att diska efter allt kok och tillverkning. Samt sköta om vindamejeannerna, som är ett tungt jobb. Bära burkar/flaskor till olika ställen som skafferier, svalskåp, kylskåp osv.

Barnens jobb (då de var vuxna) var att komma hem då allt detta var klart och sinsemellan ordna så det blev rättvist fördelat med årsförbrukningen av saft och sylt till dem alla.

Med glädje såg jag hur barnen kunde prata ihop sig så att de med fler barn kunde få lite mer av saft och sylt, än de med något enstaka barn. Sådant var glädje för oss föräldrar att se. Alla måste inte ha exakt lika. Solidaritet. Några ville helst ha röda-/vita vinbärssaft, vissa ville ha mest plommonsaft osv. Den väldigt lågsockrade äppelsaften ville alla ha lika mycket av. Inte för att den var godast. Utan för att den var lågsockrad och därför passar bra som måltidsdryck till maten på helger.

Men nu har jag ju inte varit så aktiv bär/fruktomhändertagande, tvärtom. Jag köper och förbrukar – bara för att det är gott. Till min stora glädje har dottern som är sär/sambo med en kille, tagit hand om en massa bär hemma hos honom. Till min stora glädje är hon intresserad av vad man kan göra med alla bär och frukter.

Jaha ja och så har dagarna gått och vad har jag då gjort? Tja……ärligt talat inte så många knop. Men trots lågvarvet har det varit väldigt trivsamt och roligt. En vända på stan tillsammans, innan det det trädgårdsfest tillsammans med ett annat gäng. Samt en annan dag en vända på stan själv, stött ihop med en annan kompis som innebar gemensamt fika på stan.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Va vad hände?

 1. Ingrid skriver:

  Man ser aldrig krusbär någonstans – det kanske är omoderna.
  Jag hade en krusbärsbuske på Stenstugu, men den fick någon sjuka efter några år, så jag fick ta bort den. De kanske är sjukliga??!
  Kram

  • surridurr skriver:

   Man kan få något slags spinnkvalster på äldre buskar som inte r resistenta. Det dör dom av. Köper man krusbärsbuskar numera är dom resistenta. Jag blev av med två buskar på det sättet, men köpte två nya. Eftersom vi hade så himla många bärbuskar så satte vi varannan bärbuske och varannan bärträd. Då kan de stå lite tätare. Vi hade 44 st buskar/träd med svarta vinbär, röda vinbär, vita vinbär, gröna vinbär, röda krusbär och gröna krusbär. På ett annat ställe på tomten hade vi hallonlandet samt två aronia. Ett par plommonträd, ett par äppelträd, ett körsbärsträd och ett bigaråträd. Samt rabarber förstås. Vi hade också lingon och blåbär på tomten. Men hundskrället käkade upp blåbären innan vi hann plocka av dem!!! Äpplena blev vi inte självförsörjande på. Men vi brukade plocka och ta hem ett par hundra kg äpplen från svärföräldrarna (bondgård) och på så sätt blev vi självförsörjande på våra bär och frukter, samt kunde försörja de vuxna barnen också med saft, sylt, kompotter osv.
   Vilka är dina favoritbär? Jag kan inte bestämma mig för om mina är hallon eller gröna krusbär.

   • Ingrid skriver:

    Oj så mycket bär och frukt ni har i trädgården. Jag hade fyra vinbärsbuskar och det räckte bra för vår del. Jag gjorde gelé av bären.
    Jag tycker nog att hallon är det förnämligaste av alla bär! Jag försökte odla det själv, men det gick väl isådär i några år. Sedan tröttnade jag och åkte och plockade hos de ska är duktigare odlare än jag.
    Kram

   • surridurr skriver:

    Just hallonen gick sisådär hos oss också. Vi använde bara hallonen som ätebär och i den aspekten var det rikligt med bär. Även vi plockade hallon på ett självplock för att ha till saft och sylt. Pappa hjälpte oss att plocka av bären och när vi var på semester (alltid då körsbären måste plockas av) så bodde pappa hemma hos oss, plockade bären och så hade vi 20 liter hemkokt körsbärssaft då vi kom hem!
    Klokt av av dig. Hallon är ju supergott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s