Helt knäppt i kalla mars………

Många minusgrader. Snö. Året är 2014.

Folk har ordentliga skyddskläder mot köld och snö.

Då ska jag på begravning. Och har vaskulit. Med stora blodblåsor och spruckna blodblåsor där vartenda ett innebär ännu ett nytt dött blodkärl.

Sånt gör ont – mycket ont, kan jag försäkra! Först blir det små röda prickar. Som sen blir blåsor, som till slut spricker.

Alla angripna blodkärl finns framförallt på fötter, ben, bål. Men även på armar.

Så ska jag på nära kompis begravning. Vägrar låta bli att komma för att jag är sjuk. Svinkall marsdag.

Jacka går inte pga smärtan emot blodblåsorna på armarna. Inte heller långärmat. Så det får bli ett linne!

Byxor eller långkjol går inte heller. Så det får bli en swetshirtkort, kortkjol. Alla kommer i pjäxor eller vinterkängor…..utom jag som kommer i mjukisswetshirttofflor.

Kompisen jag kommer dit med säger jag ska tala om när jag behöver åka hem. Men vi hamnar vid olika bord.

Blodkärl efter blodkärl spricker och blodet rinner. Såklart jag måste tala om för dem som sitter vid samma bord som mig att det är en sjukdom men smittar inte. Det börjar med att blodblåsorna på fötterna spricker så blodet rinner, därefter på benen……och innan vi hinner in i bilen brister också blodkärl på magen, ryggen och armarna. Pinsamt. Dels att komma i rena rama slafsiga sommarklädlseln och dels att blöda så.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Helt knäppt i kalla mars………

 1. Ama de casa skriver:

  Men fy vad obehagligt och smärtsamt det måste ha varit! Gjort väldig ont i dubbel bemärkelse eftersom du var på en begravning också…

 2. Ingrid skriver:

  Vad kan nu den här sjukdomen heta? Jag ser på Mosley ibland och för några veckor sedan pratade om problem med att tåla kyla. Men jag kan inte minnas att det handlade om blödningar, utan att det tar så lång tid för de drabbade att bli varma igen.
  Kram

  • surridurr skriver:

   Det är en sjukdom som heter vaskulit. Det finns några olika sorter av den. En av dom hade jag. Det handlar om att kroppen får för sig att den är allergisk emot sina egna blodkärl. Det blev stora blodfyllda blåsor på fötter, ben, armar och magen. Till slut så sprängfyllda att de sprack. Du slutade de att göra ont men blödde ett tag. Varje blåsa som sprack innebar ett nytt blodkärl som kroppen tagit död på. Blåsorna gjorde att det gjorde så ont att ha kläder och skor. Nu är det främst på fötter och ben stora, fula bruna blaffor efter de döda blodkärlen. Då jag till slut blev frisk frågade jag om de fula utslagen. Läkarna vet inte om de någonsin kommer att försvinna, men troligen blekna lite i alla fall. Det blev ett akut läge då även inre organ drabbades. Men det är en autoimmunologisk sjukdom. Kan slå till igen. Kan förebyggas en del genom att äta antiinflammatorisk mat. Vilket jag slarvat med en tid, så nu försöker jag återta dom vanorna igen.
   Kram

 3. Ingrid skriver:

  Nu ser jag, du har ju skrivit att det heter vaskulit. Nu måste jag googla lite!
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s