Väder och stenografi

Vädret var detsamma som igår. Dvs omväxlande mulet och soligt. Mestadels soligt. Som gjort för balkonghäng.

Det tillät jag mig bara några korta stunder i taget. Vet inte om det var för sent att rädda balkongblommorna, men vattnade dom i alla fall idag. Mina blommor/växter har en egenhet att dö bara för att dom inte får vatten på ett tag. Så är det alltid sånt där trist som att plocka i och ur diskmaskinen. Dammsuga.

Och så kom en åsksmäll. Det måste har varit väldigt nära så hög som smällen var…..men fortfarande bra väder. Hörde många rädda barnskrik. Kom från fritids på andra sidan vägen. Barnen var såklart ute i det fina vädret och lekte och blev rädda av smällen. Så kom nästa smäll och den var nog väldigt, väldigt nära. Hörde larmet på skolan startades av blixten. Sekunder efter vek sig träden nästan dubbla och det var en lika kraftig stormvind som igår som bara vräkte in p balkongen, och det haglade precis som igår. Sånt här hagel har jag inte sett på många år, förutom igår då. Det märkliga var att blixtarna och storm med hagel kom samtidigt som igår. Och precis som igår så höll det på kanske 3 minuter och så slutade ovädret lika snabbt som det kom. Och så var solen framme igen!

Tror ta mig tusan att solen skrattade gott åt åskvädret som inte orkade stå emot solen mer än ett par minuter.

På eftermiddagen kom barnfamilj/granne ner till mig på fika. Har pratat med mamman ett flertal gånger pga att det är så jobbigt då barnen springer fram och tillbaka, samt hoppar hela dagarna och kvällarna. Ända fram till 22:30-tiden, samt att de sätter igång att borra upp saker i lägenheten vid 21-22-tiden. Sånt är irriterande.

Barnen tappade häromdagen ner en leksak på min balkong. Så idag kom de för att hämta den. Det hade deras mamma och jag bestämt i förväg. Lovade då att bjuda barnen på glass. Och det gjorde jag ju. Så det blev fika för oss alla. Alltså även barnens mamma och hennes sambo.

Var riktigt trevligt. Vi känner inte varandra så väl ännu, mer än lite småprat då och då. Nu har vi lite mer koll på varandra. Mamman och mina barns ena kusin känner varandra väl och har jobbat ihop med varandra. Mammans sambo tror han vet vem min ene son är och det är födda samma år. Världen är liten. Rättare sagt staden är liten!

En gång i tiden var jag hyfsat bra på stenografi. Tyckte också att det var roligt. Alldeles nyligen (alltså på gymnasiet) lärde jag mig det. Det måste man väl säga var alldeles nyligen? Eller kanske inte?

Hur som…….det är inte så dumt att kunna stenografi. Så mycket snabbare och enklare att skriva då ngt ska skrivas snabbt. Ibland kan man behöva skriva snabbt det någon berättar. T ex en instruktion eller ett matrecept. Det använde jag mig av i ett antal år efter utbildningen.

På politiska möten t ex. Och på ledningsgruppsmöten med jobbet. Väldigt smidigt. Men hade sina brister:

  • Efter politiska möten skulle jag rapportera vidare till partiet, ibland inte bara muntligt utan även skriftligt. Men dom andra kunde inte stenografi så jag måste skriva om det i vårt vanliga alfabet
  • På ledningsgruppsmöten förekom såklart både diskussioner/beslut som inte skulle vidare till andra utanför rummet, men även sådant som skulle vidare ut till våra grupper. Omigen…… medarbetarna kunde inte stenografi, så då måste jag skriva om det igen

Så jag slutade stenografera. Minnet är kort. Så snart behärskade jag inte stenografi längre. Först är det regler man måste känna till för att det ska bli läsbart. Åren går.

Vid flytten hit där jag bor nu hade jag ju bara för mycket av ALLT, var tvungen att kasta hur mycket som helst. Bl a skrivregler om stenografi, samt stenografiblock hamnade på tippen. Det ångrar jag nu!

Jag vill kunna stenografera igen. Sedan utmattningssyndromet litar jag inte längre på mitt eget minne. Så mycket måste skrivas ner. Blir tokig…….det tar ju sådan tid att skriva med manuellt med papper och penna och även via dator. Stenografi är såååå mycket snabbare.

Googlade och hittade till min lycka reglerna. T ex vokaler skrivs alltid underifrån och upp. Konsonanterna tvärtom, de allra flesta bokstäver ovanpå raden men ett par under raden, osv.

Kan fortfarande inte stenografera, men nu minns jag ju grundreglerna. Så nu krävs övning. Inget annat!

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s