Lördag 24/8-19

Efter en grå gårdag med återkommande duggregn, är det skönt med en fin sommardag igen. Varvar mellan inom- och utomhusvistelse. Men för varmt för längre promenader.

Inte så dumt med balkonghäng med en kopp kaffe. Ibland tillsammans med en bok och ibland med att bara lyssna på sommarpratarna.

Nu senast Emma Leijsne. Väldigt intressant. Hamnar absolut bland mina 10 bästa. Kanske t om inom de fem bästa. Pratet handlar om jämställdhet och könsroller. Mitten på förra århundrandet var det fortfarande män som utbildade sig. Nu är det kvinnorna som utbildar sig. Männen halkar efter. För lågutbildade män blir det bekymmer. De är dömda till osäkra låglöneyrken,, arbetslöshet och ensamhet. Män inom låglönegrupper är överrepresenterade bland de män som har dålig/ingen kontakt med sina barn om de ens har barn. Emma menar också att nu är det dags att upprusta skolan så att pojkarna som inte hänger med får extra resurser.

Så sant. Men vi får inte glömma att nu intar kvinnorna de mer kvalificerade jobbet efter goda skolprestationer……men lönerna hänger inte med. Skämmigt!!

Det här fenomenet är inte svenskt. Förekommer överallt. T ex i Indien finns det nu gott om välutbildade kvinnor. Det sägs i mindre välutvecklade länder att om en pojke får möjlighet till att utbilda sig väl så utbildar han i sin tur en flicka. Men om en flicka får utbildningen så utbildar hon i sin tur hela sin familj.

Niondeklasser på något håll i landet fått svara på enkäter om hur de tror att vi invånare anser är mest manligt:

 • Jämställda välutbildade män (delar föräldraskap och hem med sina jämställda kvinnor)
 • Jämställda män med låg utbildning
 • Lågutbildade män som har typiskt manliga yrken, som inte vill ha jämställdhet, som själva anser sig vara ”riktig man” som kan styra och ställa

En övervägande del av eleverna tror att vi invånare anser att den första punkten är störst, att den tredje punkten kommer tvåa och sist kommer mittenpunkten. Ursäkta mig, men måste bara kommentera att OM de har rätt……inte så undra på att vi har ett brunt parti representerat i riksdag mm. Är det så illa? Punkt två borde väl ändå vara sist av allt!?

Skolan är så viktig. En mycket viktig kunskap att hela tiden lära sig i skolan är demokrati, jämlikhet.demokratin måste erövras. Om och om igen. Det får aldrig mer tappas bort som jag anser att det har gjort nu under den långa ”köp/sälj/karusellen” sedan 80-talet.

Såklart att skolans ansvar är att få med sig alla elever åtminstone i grunderna. Förutsättningen är förstås att skolan får de resurser som behövs för att klara det här. Finlands skolelever lyckas bra. Och de har typ den skola som vi hade från kanske andra halvan på 60-talet och på 70-talet.

Sedan dess har skolan helt och hållet urholkats genom nedmontering av beprövade forskningsresultat med framgångar, minskat på antalet lärare, privatiseringar, nedskärningar…….osv. En av de stora misstagen var då Göran Persson genomdrev en kommunalisering av skolorna.

För allas våran skull, oavsett våra åldrar – måtte skolan räddas!

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Lördag 24/8-19

 1. Ingrid skriver:

  Och jag som tyckte att hon var ganska tråkig att höra på. Det är väl inget nytt fenomen att tjejerna presterar bättre i skolan än pojkarna. Det har nog mycket att göra med skillnader i mognad.
  Jag som haft barn i skolan i väldigt många år har upplevt massor av förändringar. Herre min tid! När Eva och Bosse (som är födda 61 o 63) var det den nya matematiken som gällde och vi föräldrar fick gå på kvällskurs för att vi skulle kunna hjälpa barnen med matten. Schemaläggningen av dagen avgjordes på morgonen i samråd med eleverna och läxor var ett fult ord.
  Då var det inte lätt för de lite svagare eleverna som kanske inte heller fick något stöd hemifrån.
  Som tur var gick den flummiga tiden över och när Krister började skolan 1979 var det ordning och reda igen.
  Ha en skön kväll!
  Kram, Ingrid

  • surridurr skriver:

   Som jag ser det raserades skolan från mitten av 80-talet. Något som förbättrats är att tjejerna nu går vidare till högre utbildningar som långt ifrån var väldigt vanligt vid 70-talet. Ojämställdheten var då större än nu, kvinnorna skulle ta huvudansvar för familj och barn. Att få dagisplats var ingen självklarhet heller. Jag född 56 minns inte någon ny matematik…….har kanske förträngt det? Fniss. Vi hade läxor i skolan. Men på högstadiet blev det ett krav på ämneslärarna att försöka samordna lite bättre så det inte blev alltför mycket läxor samtidigt. Har aldrig fått vara med att schemalägga dagen i skolan. Däremot fanns samråd som handlade om allt möjligt. Och det tycker jag var väldigt nyttigt och bra. Ingick i samhällskunskapen att praktiskt lära sig demokrati.
   Svagare elever har nog alltid funnits och kommer alltid finnas. Tyvärr har de inte alltid det stöd som behövs hemifrån. Kan vara föräldrar som jobbar alla möjliga tiden för att få ekonomin att gå ihop, och som kanske inte har kunskapen att hjlpa sina barn med skolarbete. Skolan måste ta ansvar för att stötta barnen.
   Tack Ingrid, önskar även dig en fortsatt skön kväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s