Mamma

Hon gjorde verkligen allt för oss. Hon var duktig på att både sy och sticka. Som lite yngre barn hade vi ofta hemsytt på oss, syrran och jag.

Då syrran började närma sig tonåren så gick hon inte med på det längre. Då skulle det vara väldigt moderna kläder med rätt utseénde och märke. Jag hakade genast på. Mamma var alltid väldigt mån om att vi skulle känna att vi var som alla andra.

Kan nu så här efteråt fundera över hur det kom sig att det var så enormt viktigt för henne.

Tror orsaken kan ha varit det samiska ursprunget. Med erfarenhet över hur samer förföljdes av både samhället och kyrkan. Tyvärr så tror jag att hon som ung skämdes pga sitt ursprung. Vilket i sin tur till stor del berodde på hur internatskolan präntade in skammen hos de samiska barnen. Det fanns samiska barn i klassen som bara kunde det samiska språket. Det fanns också samiska barn som var dubbelspråkiga (som mamma). Och det fanns också några barn som inte hade något samiskt ursprung alls. Mamma straffades hårt av skolan då hon på samiska översatte till barnen som inte kunde svenska, vad läraren ville att de ska göra. På den tiden var det nämligen förbjudet att prata samiska!

Så här efteråt kan jag också förstå att mamma verkligen var en kvinnosakskvinna. Hon skulle troligen aldrig kunnat acceptera något annat än jämställdhet.

På mellanstadiet var tjejerna tvingade att ha syslöjd, och killarna träslöjd. Jag hatade syslöjd. Och syslöjdsläraren. Det var ömsesidigt.

Så var det åhörardag. Ni yngre vet väl inte vad det är? En förälder (vilket oftast var det detsamma som mammor, utom i vårt fall där det ibland var pappa och ibland mamma) fick välja vilken lektion de ville komma och vara med på och lyssna. Den här gången var mamma som skulle med. Och hon hade valt syslöjden. Till min förtvivlan. Jag ville ju visa mig duktig och var chanslös då det gällde slöjden. Fröken till och med mobbade mig.

Syslöjdsläraren var snäll mot mig den dagen. Jag slapp för en gångs skulle ensam stå framme vid katedern och säga ”goddag fröken” massor av gånger, medan alla andra tjejer satt vid sina bänkar. Det var jag annars tvungen att göra i början på lektionerna.

Fröken höll en mässa om hur viktigt det är att vi flickor lär oss sy och sticka….ja till och med så viktigt att det faktiskt är vårt viktigaste skolämne! Mamma begärde ordet, vilket jag aldrig innan eller efter dess varit med om att någon förälder gjort på åhörardagen.

-Det här är absolut inte det viktigaste skolämnet…..utan förmodligen det minst viktiga, sa mamma lugnt och sansat!!!

-Men det är ju jätteviktigt för flickorna att de kan laga och sy kläder till familjen, protesterade läraren!

-För mig är det mycket viktigare att min dotter lär sig alla de andra ämnena så hon kan skaffa sig ett bra jobb för då kan hon leja bort sånt jobb till såna som dig som kan sy, sa mamma!!!

Hahahahaha!!! Tjejerna som satt framför mig vände sig upp och visade tummen upp för mig. Så bra sagt av mamma. Trots att hon var så arg så det kokade i henne. Hon hade lika gärna kunnat säga att jag skulle skaffa mig en make som får sy/lappa och laga.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mamma

  1. Anki skriver:

    👍 Jag ger också tummen upp för din tuffa mamma!
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s