Moderna föräldrar?

Häromdagen fick jag en fråga från en god bloggvän…..om mina föräldrar var väldigt moderna?

Vet kompisar som sagt att jag är så bortskämd!

Svar på första frågan/påståendet: ja dom var verkligen moderna!

Svar på nästa påstående: mina föräldrar var inte rika, kunde inte köpa allt vi barn ville ha. En liten anings bortskämda på saker kanske eftersom föräldrarna verkligen snålade med allt möjligt för att vi barn skulle kunna få leksaker/kläder, minst lika mycket som andra barn….och kanske lite till. Då det gäller omtanke/kärlek så var vi nog väldigt bortskämda.

Pappa som var konditor jobbade ungefär från 4-5-tiden till 13-14-tiden. Mina lek- och skolkompisar som ofta var hemma hos oss tyckte det var så himla märkligt, roligt och fantastiskt att pappa lekte med oss och engagerade sig. Och att pappa dammsög och lagade mat likaväl som mamma gjorde det. Då kunde vi barn nog inte ordet jämställdhet. Men det var precis vad det var.

Som sagt de var inte rika men det fanns alltid plats, fika/käk för kompisar vi hade hemma. Dessutom vet jag att dom engagerade sig i andra barn också. Kompisar till både syrran och mig som hade det trassligt hemma fick extra stöd av våra föräldrar.

I 10-11-årsåldern var det hippa/klassfest varje år eller om det var varje termin. Så var det bara en kille i klassen och jag som fick ha hippa hemma varje termin. Det var bara jag som som bjöd hela klassen (vilket var föräldrarnas krav för att få ha hippan), och vi var alltid 30-34 elever i klassen. Det var lekar. Och det var dans (twist såklart). Korv med bröd. Saft. Läsk. Tårta. Popcorn. Godis. Ofta berättade pappa sent på kvällen lite lagom läskiga spökhistorier.

Konstiga moden:

Under modsperioden, då jag fortfarande var barn skulle jag ha träskor med nedsliten klack. Gillade inte föräldrarna, men…….de förstod att det var viktigt. Så pappa lärde mig hur jag ska slita ner klacken. Cykla på grusväg, hyfsat fort och släpa klackarna i backen, till jag tappade fart. Om och om igen. Det fungerade. Så skulle jag absolut ha gympadojor med högt skaft, som skulle vara vita. Och så skulle jag skriva en massa på dojorna. Av någon anledning skulle snörningen ske uppifrån skaftet och knytas ihop strax ovanför tårna. Till hösten måste jag absolut ha en mörkgrön parkas och även den skulle det skrivas massor på. Årets nya jeansbyxor inför sommaren vägrade både syrran och jag ha så länge de var mörkblå. Men de fick följa med oss till Västkusten på somrarna. Där vi badade i ett saltare vatten än Östersjön med brakkorna på. Pappa hade också en gammal tvättbräda och skurborste med sig för att skura bort den mörkblå färgen på våra nya jeans med saltvatten och sand, och få den att se lite slitna ut. Jämnåriga utan äldre syskon, stirrade avundsjukt på våra kläder. Den där klädstilen tycker jag fortfarande ganska bra om.

Så kom hippietiden. Då var det den looken vi skulle ha. Och fick. Jag gillade verkligen hippietidens ideér/åsikter. Var grymt avundsjuk på syrran som var med på alla möjliga demonstrationer under den perioden. Emot Vietnamkriget såklart. För jämställdhet. För att rädda gamla hus och parker. Jag var för ung för att själv åka till storstäderna där dessa demonstrationerna var. Men då jag var 21 var jag väldigt upprörd över att det knappt går att få en dagisplats. Kontaktade några personer jag kände och vi träffades för att prata om situationen. Vi fortsatte jobba för någon slags demonstration. Fler och fler hakade på. Till slut fick vi vara på stadsbiblioteket en kväll för att prata ihop oss om hur vi ska gå vidare. Biblioteket blev tvärfullt. Det slutade med att det blev en stor debatt som fyllde en hel aula, där en person från varje parti satt på scenen och svarade på åhörarnas frågor, och några person sprang omkring med mikrofoner till dom som skulle ställa frågor. Det här var ju inte en demonstration som alla dom under hippietiden, men fick ändå någon liten slags revansch på alla missade demonstrationer.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s