Pappa

Han var en person som kunde allt. Ställde upp för alla. Idrottskille. Spelade länge fotboll och bandy.

Han och mamma träffades då de var jätteunga. Pappa kom från Småland. Han utsattes för ett ganska tufft test av min morfar då mamma släpade med honom hem till sina föräldrar för första gången. Han måste följa med morfar ut på fjällvandring. Väldigt långt att gå. Nästan uppäten av mygg. Morfar hade smort in sig med beckolja men han tyckte pappa skulle klara sig utan det för att se om han kunde stå pall, för att få ”äkta” hans dotter. Och så att dom två skulle lära känna varandra ordentligt.

Pappa orkade hänga med på fjällvandringen, han var vältränad. Han klarade av att göra upp eld och dricka starkt kaffe med salt i, som morfar gjorde på fjällen. Han klarade av att äta renkött. Att sova utomhus.

När morfar och pappa kom hem till mormors och morfars hem igen efter ett par dygn talade morfar om att pappa hade fått godkänt.

Nåväl, pappa hade absolut samma syn som mamma på jämställdhet, rättvisa som mamma. Så för honom var det inget konstigt alls att laga mat, städa, leka med oss barn osv.

Minns ett speciellt tillfälle…….då en kompis och jag planerade att palla äpplen. Vi smidde planen inne i mitt rum….i smyg trodde vi, för annars skulle vi väl bli stoppade. Men pappa måste ha hört för han kom in i mitt rum och frågade ”ska ni palla äpplen, vad roligt”, men då vill jag ge er lite tips”?!!!!

 1. Inga träd får skadas
 2. Om vi ska bli riktiga äppelpallare måste vi lägga äpplena försiktigt i kassar
 3. Man ska alltid ”reka” först, försöka komma underfund med om de har hund. Dom ställena ska man undvika eftersom hunden kommer att höra oss och skälla
 4. Man ska kolla staket….det ska inte vara högre än att man snabbt kan ta sig över om det blir bråttom. Ännu viktigare om det är en stängd grind
 5. Man ska försöka kolla alla fönster
 6. Helst ska man ha koll på om det är äldre personer som bor där, för där är det bäst att palla äpplen. Dom brukar vara trötta redan tidigt på kvällen och dom brukar höra dåligt och springer i regel inte lika fort som ni gör…..

Hahahaha!!

Inte nog med det, han cyklade med oss till ett kvarter med gamla villor för att hitta lämpliga ställen. En bit ifrån ett äldre hus stannade vi. Pappa sa ”här är ett perfekt ställe”.

 • Ett lite förfallet hus
 • Ovårdad trädgård med ganska högt gräs
 • Massor av gamla äppelträd

Vi cyklade hem igen. Kompisen som var med oss skulle som oftast på helgerna sova över hos mig. När det var dags gav pappa oss varsin kasse till äpplena. En snabbgenomgång av hur vi ska göra. Inga cykelljus på i det gamla villakvarteret. Och så en påminnelse om att vi absolut inte får skada trädet.

Hahahaha!!!!! Det var pappa det.

Då jag var ordentligt vuxen, med egen familj med fyra barn och våra äpplen på tomtens äppelträd började bli mogna såg vi två barn smyga in på tomten och palla lite äpplen. Jag blev rabiat. Skulle skicka ut min schäfer för att skrämma upp barnen. Schäfern var totalt ofarlig men jag vet ju att många blir rädd för schäfrar. Hunden skulle heller inte springa utanför tomten. Och om hon skulle hinna ikapp barnen skulle hon troligen ha viftat på svansen över glädjen med ny bekantskap, men också skällt för att tala om för mig att hon träffat barnen. Men pappa som var hos oss vid just det tillfället sa åt mig att besinna mig. Jag skulle absolut inte skicka ut hunden.

Men jag var arg….förklarade att vi kan ju inte ha ungarna här och palla våra äpplen. Pappa sa att ju argare jag blir, desto mer kommer dom vilja komma hit och palla. Dessutom, ni bor ju ute på landet….dom där barnen har säkert massor av äpplen där dom bor, dom kom säkert hit av nyfikenhet så tjafsa inte!

-Jamen dom får fasen inte ta våra äpplen, protesterade jag!

-Nej såklart, och du har aldrig pallat äpplen då, undrade pappa?

Hahahahaha!! Ja, jag skickade då inte ut hunden. Såg aldrig mer dom där barnen som kom smygande genom skogen.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Pappa

 1. Ingrid skriver:

  Du hade en klok pappa och det var en härlig historia!
  Kram, Ingrid

 2. Anki skriver:

  Haha … underbar berättelse – din pappa var både klok och hjälpsam 🙂
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s