Åh fy fan…….

Tidiga morgonen började fel. Grått. Förbaskat också, smhi utlovade fint väder idag. Så vad gör jag då?

Jo jag bakar!

Självklart skiner solen för fullt då jag kommit igång med bakningen.

Det är väl en sak att baka matbröd. Det brukar lyckas ungefär hälften av gångerna. Men idag var det kakor…..utav allt.

Min pappa och min farbror var ”världsberömda” här där jag bor som duktiga konditorer på ett anrikt konditori. Konditoriet nämns ofta i böcker. Ja, vad jag vill säga med det här är att konditorgener kanske finns i släkten då? Men varken syrran eller jag berikades med dom generna. Ett av hennes och ett av mina barn har istället fått dem.

Idag bestämde jag mig i alla fall för att slå på stort och baka tre olika sorters kakor. Sånt där som är bra att ha när det kommer fikagäster. Passar bra att göra det en grå dag när jag nu väl bestämt mig att prova på.

Lagom när jag var i full gång sken solen för fullt……förbaskade skitgrejer som bara strular. Platsbrist är en strulgrej. 2 meters köksbänk är inte tillräckligt……för där står t ex en airfryer, kaffemaskinen och en matberedare också. Det strulade med matberedaren pga att jag satte i degkroken för sent. Det strulade med manuell bakbunke också. Det var bara att stoppa ner tassarna i smeten och knåda runt. Och så det obligatoriska att man spiller mjöl lite överallt.

Inte gick det riktigt som det skulle men det blev i alla fall 45 st ”schackrutor” och 57 st av……minns inte vad det heter men någon slags snedskuren kaka med pärlsocker på. Hur de smakar? Ingen aning. Men lyckades tydligen få ut plåtarna innan de blev brända.

Senast jag provade baka kakor innan den här dagen så blev det till att kasta ca 80% av kakorna.

Den tredje sortens kaka jag skulle baka då?

Äsch, helt slut över att ha bakat två sorter. En tredje är bara att glömma! Hur fasen kan det vara så ansträngande att baka några kakor?

Troligen för att jag är ostrukturerad, springer omkring hela tiden efter än det ena och efter det andra, spiller, måste torka upp, spiller igen……och det blir disk till förbannelse. Hittills är det tredje gången diskmaskinen jobbar idag. Varav de två sista omgångarna enbart var pga bakningen.

Den tredje sortens kaka får bli en annan dag. Eller ett annat år?

Trots allt är jag ganska nöjd med dagens insats – förutom att då jag äntligen blev klar så gick solen i moln.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Åh fy fan…….

 1. Lantlivsbilder skriver:

  Min farfar var konditor, och hade konditori på Karlavägen i Stockholm, och ett i Ekhagen en bit utanför Stockholm. Kanske därför jag är ganska less på kaffebröd, bakelser, och tårtor.
  Svante

  • surridurr skriver:

   Du fick mycket sånt alltså? Det fick aldrig syrran och jag. Jo, då man gick och hälsade på pappa på jobbet så fick både vi och kompisarna något bakverk. Annars var det bara på syrrans och mina födelsedagar och till jul. Många kompisar hade betydligt mer och oftare bakverk hemma, än vad vi hade.
   Kan kanske också vara skillnad mot då någon förälder har sådant yrke än då en far- eller morförälder har det?

   • Lantlivsbilder skriver:

    Det var på den tiden alla jobbade på lördagarna, och min far gick förbi Konditoriet, och fick överblivet bröd, bakelser, och tårtor, och på den tiden fick inget förfaras, så lördagseftermiddagar, och söndagarna var vigda till att äta bakverk.
    Svante

   • surridurr skriver:

    Oj det måste ha känts lyxigt. Två gånger under min uppväxt ringde pappa hem från jobbet och sa att jag skulle ta med mig så många kompisar jag kunde för att hämta och äta glass för ett deras frys gått sönder. Den andra gången var det väl någon slags sval som gått sönder, antar jag, för då fick vi barn komma och hämta så många cocosbollar som vi orkade äta. Då var man poppis bland kompisarna!!!

   • Lantlivsbilder skriver:

    Jag fick fri tillgång till godisdisken på konditoriet en gång, det räckte för att jag inte skulle äta godis mer.
    Svante

   • surridurr skriver:

    Hahaha….godis fanns inte få konditoriet där pappa och hans bror jobbade. Det var ett väldigt gammaldags fik. Du vet med fina möbler. Soffor och fåtöljer med röd sammetsbeklädnad. Servitriser med vita förkläden som ut och serverade enligt beställning. Kaffet kom alltid i porslinskanna. Och lämnades på bordet på på- och tretår, då servitrisen gick. Så något godis fanns absolut inte.

   • Lantlivsbilder skriver:

    Farfar, och farmor drev Konditoriet tillsammans, och hade bara kaffeservering på Karlavägen, i Ekhagen bara försäljning av bakverk.
    Svante

 2. farfar hebbe skriver:

  Oki,bakstrul,men det blev ju två sorter i alla fall..Varför är korv onyttig mat?,fattar inte det..Haé Kram.

  • surridurr skriver:

   Javisst. Två sorter är bättre än inget. Korv,bacon o skinka är processat kött= cancerframkallande. Det innehåller 400% så mycket mer konserveringsmedel och natrium än oprocessat kött. Hög fetthalt och brist på näringsämnen. Lika cancerframkallande som t ex cigaretter och asbest. Men såklart man kan äta någon gång ibland och då välja KRAV-märkt.
   Så jag tänker absolut prova din maträtt någon gång med kravmärkt korv. Potatis ska vi såklart äta men inte för mycket. Så potatismos är inte heller världens nyttigaste. Men som sagt, man äter ju inte ALLTID bara nyttigt. Så klart man också måste få äta skräpmat ibland också.
   Din maträtt ska jag nog testa inom ett par veckor. Dock lite osäker på om det går att hitta KRAV-märkt svensk grillkorv, byter i så fall ut till annan korv.
   Jag ska dessutom vara lite mer försiktig med skräpmat eftersom jag egentligen bara ska äta antiinflammatorisk mat. Äter jag nyttig mat nästan alltid så är det inte så farligt att slå till med skräpmat någon gång ibland.
   Kram

 3. Anki skriver:

  Bra jobbat! Det räcker väl bra med två sorter – jag är stolt när jag lyckas med en! 🙂
  Kram

 4. Ingrid skriver:

  Det ser ju jättegott ut, så du kan vara mer än nöjd tycker jag. Strunta i den tredje sorten och var glad över att det blev två i alla fall. Schackrutor gör jag också ofta, för de är ju så väldigt goda och jag äter dem som godis. Rätt vad det är öppnar jag skåpdörren, lyfter ner burken och tar mig en kaka. Mums!!
  Kram, Ingrid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s