Igår och idag

Sent på kvällen framemot natten igår hörde jag ett kraftigt BRAK. Så pass att jag verkligen hoppade till. Funderade om någon tung vägghylla eller liknande vält ut på golvet hos grannen ovanför.

Grannen under mig hörde också braket. Då hon inte hittade någon förklaring gick hon ut för att försöka se vad som hänt.

Idag upptäckte jag vad som hände igår.

Betong från balkongen ovanför har släppt i hörnet och rasat ner på min balkong. Sprickan som funnits där länge går nästan ända till andra änden av balkongen. Dessutom är det sprickor på cementväggarna på båda sidor.

Jag har pratat med ordförande flera gånger om fukten i betongen på balkongerna och att föreningen helt enkelt måste låta ta ett borrprov för att reda på om det är så lite fukt att det kan gå ett år till innan renovering, eller om det är så illa att det måste åtgärdas omgående.

Det har han inte velat lyssna på. Pratat med en annan (lite vettigare person) i styrelsen om det som hänt nu, och han sa att jag ska absolut inte vara ute på balkongen innan någon proffesionell tagit reda på om det är farligt eller inte att vara där.

Ordf har idag fått veta hur jag ser det och påminde honom att de borde ha låtit göra ett borrprov. Han undrade hur föreningen nu ska ha råd att snygga till p-platsen om balkongerna måste åtgärdas först? Det skiter jag högaktningsfullt i. Han säger att han måste hem och räkna på det här. Han har fått flera anbud från firmor som vill renovera balkongerna. Han vill inte at föreningen ska låna pengar för att renovera balkongerna. Han är slapp som inte tidigare tagit reda på skicket på balkongerna, utan bara låtit det vara. Behövs det inte lån för att renovera alla balkonger så är det bra. Bättre i så fall att låna till att åtgärda p-platsen för det måste kosta betydligt mindre än balkongerna.

Balkongerna ser verkligen sjabbiga ut pga bristen på färg, pga färgen på cementväggarna och taket spricker pga all fukt. Men man ser till slut inte hur illa det ser ut. Nu hoppas jag iaf att styrelsen blir så illa tvingade att renovera balkongerna. Och samtidigt bygga ut dom lite.

Betongen som släppte gick sönder och jag har bitarna kvar. De ser nästan rostiga ut. Det gör att jag misstänker att ett armeringsjärn har börjat rosta sönder pga fukt och då bör det vara ganska bråttom att göra något.

Idag, iaf, så är det soligt och fint. Trots rekommendationer från fler håll att inte vara på balkongen förrän något utlåtande så har det varit balkonghäng i tshirt och kortbyxor. Hållit mig ganska nära väggen in mot vardagsrummet. Där ser det inte ut att vara lika allvarliga sprickor. Har absolut varit som en skön sensommardag.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Igår och idag

 1. Lantlivsbilder skriver:

  Jag bodde i en brf. i Handen, och där var föreningen lika slapp. Det är bättre att bo i eget hus, där bestämmer man själv.
  Svante

  • surridurr skriver:

   Både och. Nu då jag sålt huset tycker jag att det är väldigt skönt. Slippa gräsklippning, snöplogning, fastighetsunderhåll mm. Tycker också det är skönt att ha lite folk omkring mig. Skönt med bara några minuters promenad och jag är mitt inne i staden. Men det var också en härlig tid under alla åren i huset, med alla frukter och bär t ex

   • Lantlivsbilder skriver:

    Jag tar hellre fastighetsskötsel i eget hus, än tjatar på en bostadsrättsförening. Det är mycket bättre för mitt humör.
    Svante

   • surridurr skriver:

    Helt ok. Men det skulle inte jag välja. Eller att försöka leja någon som ansvarar för snöröjningen hela grusvägen till fastigheten. Och att sedan ploga snö runt fastigheten. Alltid är det något som måste göras. Måla en massa fönster. Måla om huset. Se till taket och hängrännor. Klippa fruktträd och bärbuskar, så blir det något stopp i ett avlopp, så går diskmaskinen sönder, och så ett helt hus att städa. Så trasslar kanske gräsklipparen sönder. Så går det väldigt sällan åka kommunalt hem eller till jobbet. Så krävs då en bil. Som ska tvättas, servas, besiktigas, och så måste däck bytas. Nej, det ingenting för mig nu. Det hade sin tjusning då – då barnen växte upp, alla hundar och katter, samt spöken. Vi hade det riktigt bra, men jag vill inte ha det igen.

   • Lantlivsbilder skriver:

    Människan är av naturen lat, och det är en av de få mänskliga egenskaper jag har kvar. Däremot klipper jag gräset, och skottar snön när den kommer. När det gäller husskötsel anlitar jag yrkesfolk till det mesta.
    Svante

 2. Ingrid skriver:

  Hu så otäckt! Det måste väl vara viktigare att folk kan våga gå ut på sina balkonger än att parkeringsplatsen åtgärdas. Har man inte råd med bådadera så måste ju balkongerna ha företräde. Tänk om någon blir skadad när och om det rasar på flera ställen.
  Kram, Ingrid

  • surridurr skriver:

   Har varit noga med att dokumentera. Har pratat med grannar över och under mig. Även pratat med en person till i styrelsen, vilket råkar vara den enda jag litar på – så inte ordförande om igen tar sina egna beslut utan att informera styrelsen. Så nu tror jag inte han har en chans att ”smussla” undan det här efter hans eget tycke och smak. Den andra personen i styrelsen jag pratat med säger att vi ska betrakta balkongerna som farliga till expertis sagt något annat, medan ordförande helst bara vill skämta bort det samt lappa och laga.
   Vet inte om möjlige våra balkonger på gaveln kan vara mer utsatta än de andra. Det är visst så att den mesta blåsten kommer från sydväst. Våra tre balkonger ligger åt det hållet.
   Ja vet du vad, jag går absolut inte med på att p-platserna går före. Den kostnaden kan knappast överstiga ett par tre hundratusen. Så låna då pengar till det jobbet (om det behövs) efter att balkongerna är renoverade!
   Kram

 3. Uddmor skriver:

  Om vi inte ser några fler blogginlägg från dig vet vi nu vad det beror på… 😦

 4. farfar hebbe skriver:

  Aj som f-n,det måste väl tas på allvar när balkongerna vittrar sönder,verkar vara lite slappt av Ordf..Jag kör moset med elvisp,moset ska vara lite lösare än om man ska ha det direkt på tallriken,,använder mjölig potatis,lite vispgrädde en klick smör ett ägg lite riven ost helst västerbotten,salt o peppar,jag brukar köra ingredienserna på gehör,,hålet i spritsen är nog 10-12 mm..Haé Kram.

  • surridurr skriver:

   Tack för tipset, ska testa. Jag har aldrig haft grädde, smör eller ägg i förut.
   Credentia kommer hit någon dag den här veckan och ska kolla. En av mina grannar som bor ovanpå mig vill vara här då, så att vi båda får höra hur de resonerar.
   Kram

 5. annika68 skriver:

  Om inte ordföranden agerar så byt ut personen i fråga.
  Styrelsen måste väl kunna rösta bort vederbörande.

  (Inte insatt i hur brf funkar men ..)

  Så där kan ni iaf inte ha det. Är ju förenat med livsfara

  • surridurr skriver:

   Ordföranden kan bara bytas ut på en rätt utlyst kongress och få minst 51% majoritet. Ganska krångligt att göra det på annat sätt än på årskongressen. Sen är nästa bekymmer. Ingen (vettig) vill vara ordförande. Suck!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s