Demens hos hundar – finns det?

Dottern på promenad med honom. Han är lös som så ofta. Men han vet exakt hur nära mattes sida han måste vara. Utom då det finns löptikar, och det har matten förståelse för. Så då kanske hon måste säga till, innan han lyder.

Visa tassen….säger matte. Då lägger han alltid fram sin tass på hennes knä. Men dom klorna är ju redan klippta, visa andra tassen säger matte då. Nästa tass kommer genast upp på mattes knä då. När det gäller baktassarna vet han inte hur han ska göra……så då rusar han in i vardagsrummet, lägger sig på rygg i soffan och visar alla tassarna. Han njuter av en mysig stund med matte som klipper och filar klorna, som borstar hans tänder, rensar rent i hans öron.

Häromdagen pratade vi om en av dotterns brorsbarns mormor som har exakt samma ordning på sin hund. En mycket lyckligt lydig hund alltså. MEEEEN…..på barnkalaset så gjorde han det helt otänkbara……..satte upp tassarna mot bänkskivan och slafsade i sig halva födelsedagstårtan…..innan han blev upptäckt. Inte nog med det…….innan han skulle åka hem så gick han till katternas matskålar och glufsade i sig deras mat!

Dottern häpnades……….va………han som är så väluppfostrad!? Hahahaha……dotterns faster fyllde genast i……..fullt sån där ordning har vi aldrig haft på våra hundar, och så berättade hon om då hon var barnbarns- och hundvakt hemma hos ena sonen……och då hunden i ett obevakat ögonblick nått upp till köksbänken och kommit åt att riva ner vällingpulverspaketet så allt i ett ögonblick låg på köksgolvet (bl a) och hunden slafsat i sig massor av pulver!

Då blev hon (ja dottern alltså) ännu mer förskräckt och sa att något sådan skulle hennes hund aldrig kunna göra.

Där håller jag med henne.

Men tänker på tårt- och kattmatsmarodören…….jag vet ju också att något sådant skulle han aldrig kunna göra. Men tänk om……det är en äldre hund vi pratar om, tänk om även en äldre hund kan drabbas av någon slags demens så den inte längre vet vad som gäller…………..?

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Demens hos hundar – finns det?

 1. Ingrid skriver:

  Ja, vad ska man tro om det? Nej inte kan hundar få demens. Det blir ju bara klokare och klokare med åren, så det är väl helt enkelt så att de överlistar oss ju äldre de blir.
  Kram, Ingrid

 2. Uddmor skriver:

  Djur kan också bli dementa har jag googlat mig till. 5 tecken som gäller hund: https://www.harligahund.se/5-tecken-pa-att-din-hund-kan-vara-dement/

  • surridurr skriver:

   Intressant läsning. Hade någon fundering över om sonens svärmors hund drabbats av demens. Från att ha varit en väldigt lydig hund, så tjuväter han helt plötsligt tårtan och snor katternas mat. Det är så extremt otänkbart att den hunden skulle kunna göra så. Men inget beteende som beskrivs i artikeln stämmer p honom.

 3. Anki skriver:

  Nog kan hundar bli dementa … det blev vår sista hund under sitt sista år i livet. Han blev 17 år gammal och han hade svårt att hitta hem på gamla dar. Första gången vi upptäckte det var när han plötsligt bara var försvunnen och inte kom hem efter sin morgonrunda. Många timmars sökande i skogen utan resultat. Anmälde hos polisen att han var försvunnen och senare under samma dag ringde de och berättade att de fått telefonsamtal från en kvinna några km bort om en hund som satt på deras väg och blev så glad när han fick åka med i hennes bil … det var vår Qwartz det 🙂
  Efter det vågade vi inte låta honom gå ut ensam längre …
  Kram

  • surridurr skriver:

   Nej, fy vad läskigt. Du som varit med om dement hund……tror du det kan vara någon demens hos sonens svärmors superlyxiga hund, som aldrig tänker tanken på att göra något hyss, helt plötsligt käkar upp halva tårtan och snor katternas mat? Det hela var en sådan osannolik händelse……….
   Kram

   • Anki skriver:

    Ingen aning faktiskt … eller så var det bara en alltför stor frestelse … våra hundar har alltid varit både ögontjänare och tjuvar … men så har de aldrig varit såå väluppfostrade förstås 🙂
    Kram

   • surridurr skriver:

    Den här hunden har aldrig under sitt 9-åriga liv gjort något sånt, trots att tillfällena varit väldigt många. Det är precis lika otänkbart att dotterns Lakritskille ens skulle drömma om att kunna gra något liknande.
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s