Nostalgi……

Vid urrensning av ett köksskåp idag blev jag om igen påmind av alla nycklar jag har. De är inte få ……. men lite svårt att veta vad som ska behållas?

Vräkte ut alla nycklar på köksbordet så hjälpts syrran och jag åt. En hel del kunde jag kasta. T ex ett par kassaskåpsnycklar. Jag visste nog inte riktigt vad det var för slags nycklar, men syrran förstod direkt att det var kassaskåpsnycklar. Aha, för 100 år sen eller något sånt, då jag var chef på kontoret där jag jobbade så hade jag en nyckel till kassaskåpet på min nyckelknippa, reservnycklarna fick inte förvaras på kontoret så dem hade jag hemma.

För 5-6 år sedan stängde vi det kontoret, kanske ytterligare 5-6 år tidigare gjorde vi oss av med ett otidsenligt kassaskåp som inte längre fyllde någon funktion. Så det var nog legitimt att kasta dom nycklarna nu. Haha!

Så dök en dyrgrip upp. Nämligen nyckel till det här huset. Det var med sorg i mitt hjärta vi flyttade ifrån det huset där jag med mina kompisar haft så mycket roligt. Så jag ville ha med mig en nyckel därifrån då vi flyttade. Pappa gav mig en snyggt nyckelfodral i skinn att ha två nycklar i. Men mindes inte längre vart nycklarna gick. Men med syrrans hjälp löste det sig.

På översta våningen bodde vi. Det är två stycken välvda fönster som ni ser. Mellan dem finns tre vanliga fönster. Vi hade som…….vad ska man kalla det…..? En egen lägenhet förutom den vanliga. I det här vackra huset var det minst lika vackert på insidan. Högt i tak med riktiga stuckaturer, fullt fungerande gammal kakelugn. Då syrran flyttat hemifrån till studentkorridor vid universitet, var jag 12, och den ”extralägenheten” med de mittersta fönstren blev mitt. Den nyckeln jag hade kvar. Tänk att en gammal (mycket gammal) nyckel kan vara så viktigt att ha….!

I vårt föräldrahem fanns en fin chiffonje, som föll på syrrans lott. På den finns övre samt undre lådor som kan låsas. Den nyckel hon har går bara till de övre lådorna. Hon tror att den andra nyckeln jag hade kan gå till de undre lådorna. Hoppas det är så för hon fick självklart med sig den nyckeln hem.

Tänk att en enkel nyckel kan betyda så mycket!

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nostalgi……

  1. Anki skriver:

    Gjorde något liknande här för några år sedan … hade massor med nycklar som vi inte hade en aning om vart de gick … kastade nog alla tror jag. Hoppas det var rätt nyckel till syrrans chiffonjé 🙂
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s