Måndag 4/11-19

Krax, host, host……är det här. Inget roligt alls. Men idag har jag i alla inte sovit. Det som är det jobbigaste nu är förkylningsastman. Träningsvärk i lungorna nu utav allt hostande.

Nåväl, ingen idé att klaga – det hjälper ju inte.

Under hela tiden jag har varit sjuk har det såklart varit strålande solsken hela dagarna. Kan man få önska sig flera sådana dagar så jag hinner få chansen att sticka ut näsan i det fina vädret?

Läste i tidningen idag att vi för klimatets skull behöver minska vår köttkonsumtion med 90% och mjölkkonsumtion med 50%. Mer av odlingsytan behöver användas för spannmål, grönsaker istället för foder. Vi kommer ändå kunna ha betande djur. För 50 år sedan åt vi inte så mycket kött men blev mätta ändå. Samma mängd betande djur som fanns då bör vi kunna ha igen.

Nu ska jag inte vara självgod, verkligen inte. Men jag tror inte jag behöver minska köttmängden. Dels äter jag inte så mycket kött av hälsoskäl. Tycker inte heller att det är gott. När jag väl äter kött är det oftast kyckling. Självklart svensk kyckling. Så där tror jag att jag är i mål. Fisk äter jag en hel del, självklart bara grön-listad sådan.

Men så var det det här med mjölkkonsumtion. Jag dricker absolut ingen mjölk – bläää! Men jag äter yoghurt till frukost varje dag. När jag äter smörgås är det alltid med ost på (dock inget smör). Så här har jag en läxa. Alltid svårt att bryta vanor…..men får klura lite på detta. Såklart det måste gå! Nu under den kalla perioden kanske det kan vara tänkbart med gröt? Undrar just om havre- eller mandelmjölk kan vara tänkbart att ha till?

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Måndag 4/11-19

 1. Lantlivsbilder skriver:

  Det ska bli mulet väder, och snöfall från fredag, och några dagar framöver här, enligt SMHI. Undrar vad SMHI säger om din bostadsort?
  Svante

 2. Ingrid skriver:

  Hoppas att du snart känner dig bättre. Jag tycker att jag har återhämtad mig efter min förkylning, men hostanfallen vill inte riktigt ge med sig.
  Byter du ut yoghurten mot gröt borde du nog ha vanligt mjölk till den för att få kalcium i dig, för det är det väl varken i havre- eller mandelmjölk.
  Krya på dig!
  Kram, Ingrid

  • surridurr skriver:

   Tack för tipset. Det ska jag tänka på. Såg någonstans att vegetarisk mjölk ofta är berikad med calcium……men det kanske inte alls stämmer. Vet också att calcium finns i gröna grönsaker och nötter, men det kanske inte alls räcker. Tack för din omtanke.
   Kram

 3. Ama de casa skriver:

  Fy vad trist att du inte kan njuta av finvädret… Fortsätt att krya på!
  Kram

 4. Anki skriver:

  Hostan kan ju tyvärr vara envis …
  Alltså … detta med jakten på klimatsmart mat … jag delar inte alltid ”experternas” åsikter …
  Krya på dig!

  • surridurr skriver:

   Då det gäller klimatforskning så är det väl underbyggt, det är alltså inte åsikter. Det handlar inte om att vi inte ska ha betande djur, utan att minska köttkonsumtionen till ungefär den nivå vi åt kött/person då vi var unga. Inget jag på något sätt ska försöka tvinga på någon. Men jag personligen vill ta något slags ansvar för att barnbarnen ska kunna växa upp och leva vidare. Anser också att vi i dom rika länderna måste minska på köttkonsumtionen för att världen ska kunna överleva även då de fattigaste ska kunna äta på samma sätt som vi gjorde under vår uppväxt. Finns mycket jag har svårt att påverka. Men just här kan jag göra skillnad. Goaste vännen, inget jag vill på något sätt mästra om…….men det är inte längre experters åsikter…..utan det är fakta. Hoppas du inte blir irriterad – det är verkligen inte min mening.
   Tack, jo lite bättre är det. Får se om jag kan ta mig ut idag.
   Kram

 5. farfar hebbe skriver:

  Mors.Taskigt att vara krasslig när det är finväder ute,här är solen på G…Har kört Moa till skolan,skithalt fläckvis,inte så kul.Haé Kram.

 6. Uddmor skriver:

  Önskar god bättring! ”I vår ålder spelar det inte längre någon roll vad vi äter” brukar Husse säga. 😉

 7. stefansphotosweb skriver:

  Hoppas du snart är frisk och kry och att solen kommer tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s