Alltså……hur dum får man vara???

Ser ett TV-program om importera valp!

En familj som köper en valp via en annons på ”Blocket” (bara det – hur seriös är man då?).

Deras hund fick kramper och dog plötsligt då den var tre år. Ägaren började forska och fick tag på två valpköpare till från samma kull. Även deras hundar hade dött på liknande sätt. Tiken var importerad, och tiken var dräktig redan då hon var 1 år och 4 månader, vilket är för ungt.

SVT visar nu alltså en dokumentär om hundsmuggling. Ett flertal tillfällen har valpar avlivats vis tullen, som skulle vidare till Sverige pga att dess ägare från Polen inte hade rabiesvaccinerats vilket är ett krav. Samma ägare kan återkomma flera gånger med nya valpkullar, fortfarande ovaccinerade. Importerade hundar kan ha hakmask som inte finns i Sverige……..vilket tyder på ovaccinerad smuggelhund. Som kan komma behövas avlivas.

Har haft många hundar genom livet men det skulle aldrig falla mig in, inför ett valpköp att inte först kontakta SKK (Svenska kennelklubben) och kolla efter lämpliga kennlar/uppfödare för den rasen jag vill ha. Man kan också ha en bra diskussion med SKK om man står inför att byta ras……vilken ras kan vara lämplig?

Såklart man kan ha otur ändå. Men då finns det kontrakt på att man får välja ny valp. Kenneln/uppfödaren är kontrollerad, avlar på ett bra och seriöst sätt väl medvetna om de rassjukdomar som finns hos rasen.

Kontakta först SKK. Sök INTE valp på ”blocket”!

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Alltså……hur dum får man vara???

 1. Ingrid skriver:

  Jag såg också det programmet häromdagen.
  Jag kan förstå att man lockas att köpa en billig valp via Blocket – barnen tjatar och själv har man inte så stor koll på vad det innebär att skaffa hund och seriösa uppfödare tar ju hur mycket betalt som helst. Det är klart att det är frestande!
  Men det är hemskt att behandla djur som de där människorna i filmen gjorde.
  Ha en skön lördag!
  Kram, Ingrid

  • surridurr skriver:

   Såklart det kostar att köpa hund. Det kostar också att köpa bil, och då om vi köper begagnad vill vi gärna se hur besiktningar har skötts och hur servicar har skötts. Om det är för dyrt att ska en valp från seriös uppfödare är det bättre att vänta något år till man fått ihop vad det kostar.
   Man måste också sätta sig in lite i vad hundägande innebär. Och då vill man nog inte längre gynna dom här fuskarna.
   Här en småregnig, grå lördag. Hoppas du har bättre!
   Kram

 2. Anki skriver:

  Jag såg trailern till programmet och tänker se det vartefter …
  Ja, precis … hur dum kan man vara – eller kanske snarare hur okunnig och blåögd kan man vara?
  Har ju också haft flera hundar … och skulle aldrig köpa någon utan att kolla upp uppfödaren innan.
  Kram…

 3. Uddmor skriver:

  Håller helt med dig! Även om det förekommer girighet inom SKK också, men kontrollen fungerar. På 90-talet känner jag till ett fall där en uppfödare trots förbud fortsatte avla på en tik med njurfel som var ärftligt. 😦
  Om man inte har råd att köpa en rashund kan en blandras vara lösningen. I första generationen elimineras alla medfödda fel har jag fått veta av en veterinär.

 4. Ama de casa skriver:

  Skulle inte falla mig in att köpa en hund på blocket! Ett elände med all denna smuggling av djur…

 5. farfar hebbe skriver:

  Mors.Lite hjärndött att handla hund på blocket,tycker jag..
  Snöar här just nu -3,6 inte så kul.Haé Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s